Винаги има шанс, макар и минимален. Знаехме, че ще е трудно, но поне бяхме длъжни, както пред избирателите, както и в името на стабилен кабинет, който да управлява в труден момент, да предложим кабинет и да подходим сериозно.

Това заяви Даниел Митов, коментирайки решението на ГЕРБ да върне на президента мандата за съставяне на правителство в "Панорама" по БНТ. 

Коментирайки своята кандидатура за премиер и към кой тя е била послание, Митов каза: При всички положения посланието имаше няколко посоки. Явна заявка за проеврепейско и проаталантическо позициониране. Всички в кабинета са хора с ясна проевропейска и проатлантическа ориентация". 

"Беше и жест от страна на премиера Борисов, който отстъпи в страни, показа воля да даде възможност за разговори в друг формат и да се постигне съгласие.

По един или друг начин сме се позиционирали в политическия живот, но в крайна сметка това, което ни интересува е българската демокрация да съществува, да има правителство и да отговорим на очакванията на избирателите", добави той.  

Мито категорично отрече, че ГЕРБ не реагира на събитията в Чехия и Украйна, които изгониха руски дипломати. "Истината е, че в последните дни други теми бяха на преден план - съставянето на кабинет и преговорите бяха онова, за което всички питаха.

Иначе в последните дни и последните години като външен министър съм заемал ясни позиции спрямо Русия и нейната намеса в Източна Европа и целия демократичен свят. Кремъл си е поставил да дестабилизира демокрациите по целия свят и го прави. Знаете, че наскоро бе разбита руска шпионска мрежа и изгонихме дипломати", каза Митов. 

Митов разкри, че все още се поздравява с бившите си съратници от ДБ. "Беше грешка да не дойдат на разговори. В една демокрации се водят разговори, демокрацията се случва през разговори. Това е механизмът, през който се постига съгласие. Това беше политически незряло. Или се готвят за избори веднага, или проявяват незрялост в момент, в който страната има нужда от стабилност, при това бързо", коментира още той. 

Митов прогнозира и къс живот на сегашния парламент. 

"Вместо да дебатираме здравна криза, икономическите последствия след пандемията, ние се занимаваме с изборния кодекс. Изборите бяха легитимни, никой не оспорва тяхната легитимност. Може да се погледне какво може да се доизпипа, но това ли е най-важно в момента - гласуване по пощата, електронно гласуване, чийто критерии не могат а се покрият за няколко месеца. 

Като гледам част от качествата на законопроектите, не мога да кажа, че не властва дилетантство и желание за някакъв реванш, което няма как да се случи в кратките месеци живот на парламента", обясни той. 

По думите му ГЕРБ през годините е допускал грешки. "Вземете най-добрите хора, които познавате, сложете ги на министерските кресла и вижте дали те няма да започнат да правят грешки. ГЕРБ никога не е казвала, че не е допускала грешки.

Борисов през годините бе гръмоотвод на всичките критики спрямо управлението и все пак получава доверие избори след избори. Хората искат ГЕРБ да продължи да управлява, но в коалиция с някоя друга партия. Затова ги поканихме на разговори, но те не се отзоваха. Не можеш да елиминираш близо 1 милион избиратели", бе категоричен Митов. 

По думите му политическата криза ще приключи тогава, когато бъде намерена формула, при която и ГЕРБ ще участва в управлението. "Това може да стане и след следващите избори. Отново ще трябва да се разговаря, ще седнем на една маса, отново ще трябва да говорим по политики. Трябва да почнем да разговаряме", обясни той. 

По думите му, ГЕРБ може да остане и в опозиция, но ГЕРБ до момента не е губил, а връщането на мандата не е загуба. "Не мога да си представя какво ще приозведат останалите парламентарно представени партии, а в крайна сметка трябва да има кабинет", каза Митов.

Говорейки за членството си в ГЕРБ, Митов каза, че винаги е бил десен политик и е принадлежал към на десницата. К"аквото и да съм правил, винаги съм се прозиционирал в своето политическо семейство. ГЕРБ е голямата дясна партия на България. Виждате подкрепата, която ни се даде от ЕНП при номинацията на кабинета. Също се призова сестринската партия ДСБ да почне разговори с нас. Това, че те не го направиха, е друга тема", каза още той.