Военната намеса под измислени и изфабрикувани предлози в Сирия, където по молба на законното правителство се намират руски войници, е абсолютно недопустима и може да доведе до най-тежките последствия.

С такова предупреждение излезе руското Министерство на външните работи, пише електронното издание на руския вестник „Росийская Газета“цитирана от Фокус,. От Смоленския площад напомниха, че правителствената армия на Сирия продължава освобождението на предградието на столицата Източна Гута от терористите. Джихадистите използват мирните жители като жив щит.

Затова руският Център за примиряване на враждуващите страни и правителствените сили осигуряват хуманитарни коридори за извеждането на мирните граждани. „Но тези, които не са заинтересовани в по-бързото унищожаване на едно от последните гнезда на терористите в Сирия, които не искат истинско политическо разрешение, се опитват по всички начини да усложнят обстановката и да възпрепятстват евакуацията на граждански лица, - отбелязаха от руското външно ведомство. – Продължават информационните вихрушки за използване на хлор и други отравящи вещества от правителствените войски“.

От МВнР подчертаха, че в появилите се съобщения за химическата атака, медиите се позовават на „прословутата НПО „Белите каски“, които не веднъж бяха уличени в сътрудничество с терористите“. „Целите на тези лъжливи построения, нямащи под себе си никакви основания, са изгодни на терористите и непримиримата радикална опозиция, които се отказват от политическо разрешаване и едновременно с това е опит да се оправдае възможен силов удар отвън“, отбелязаха от руското министерство.

По аналогичен начин се изказа председателят на Комисията на Съвета на Федерацията по международни работи Константин Косачев. „Целта на поредното избухване на „фейкмейкърите“ е очевидна до баналност: да се осуети извеждането на терористите от „Джайш ал Ислям“ от град Дума и да се възпрепятства настъплението на сирийските правителствени войски“, написа той във „Фейсбук“. Междувременно, началникът на Центъра за примиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-майор

Юрий Евтушенко опроверга съобщенията, че сирийската правителствена армия е употребила химическо оръжие. „Решително опровергаваме тази информация и заявяваме, че сме готови, след извеждането на терористите от освободената Дума, да изпратим там незабавно руски специалисти по радиационна, химическа и бактериологическа защита за събирането на данни, потвърждаващи изфабрикувания характер на подобни заявления“, заяви представителят на руското Министерство на отбраната.

„Туитър“ предупреждението на Доналд Тръмп, че Башар Асад ще трябва да плати голяма, засега необявена, цена за предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу невинни мирни граждани в град Дума подсказва, че Западните сили ще осъществят някаква форма на наказателен военен удар, пише от своя страна The Guardian.

„Туитът“ е още по-забележителен, тъй като съдържа първата директна критика на Тръмп срещу руския президент Владимир Путин и неговата роля в защитаването на Асад. Но той оставя отворен въпросът, дали американският президент ще избере дискретно наказание или по- амбициозен и координиран опит да извади от строя сирийския химически арсенал и да прекрати безнаказаността на Асад.

Предимството на отговор чрез единична наказателна акция, подобно на атаката срещу Думайр, където са разположени сирийските хеликоптери Ми-8 е в простотата му. Това ще е в унисон с инстинктите на президента, който миналата седмица поиска да изтегли всички американски войници от Сирия.

Но мощни сили призовават за по-широка и продължителна програма за действие, включително Франция, Израел и Великобритания, както и някои в Пентагона. С един нов държавен секретар и съветник по националната сигурност, а сега, очевидно и нова истерия за химически оръжия, Обединеното кралство се надява, че се е отворил прозорец, в който Тръмп може да бъде убеден да премисли безразсъдния си план да изтегли армията на САЩ, един от последните аргументи на Запада, които могат да натежат при преговорите.