Кирил Петков поиска от Румен Радев да свика КСНС. Темата е повече от изненадваща, а именно отношенията си РС Македония. Искането на премиера идва само ден след поредното посещение на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, пише Трибюн бг.

Само за последните седмици това е второ идване на Вархеи у нас, като до броени седмици трябва да се реши ветото наложено от България за еврочленството на съседната ни държава. Петков обаче забравя, че в началото на мандата му такъв КСНС беше проведен именно по тази тема, като резултатът беше препотвърждаване на позицията взета от Народното събрание. Думите на Петков предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи, които се изумяват от късата памет на министър-председателят:

Петър Волгин

Все се надявах, че около ПростоКиро има и смислени хора, които са в състояние да компенсират очевадните му дефиците в областтите външна политика, история, логика, риторика, обща култура и дори граматика. Обаче вярата ми окончателно се изпари. Няма по-безсмислена идея от последната „новост“ на ПростоКиро за КСНС при президента Радев по темата РСМ. 

Може би Киро не е в състояние да помни нещо случило се преди няколко месеца, но такъв КСНС вече имаше. И нищо, ама наистина нищо не налага свикването му в момента. Фактът, че у нас през ден се мъкнат разни брюкселски чантаджии, изощо не е причина да променяме принципната си позиция спрямо Скопие.

Може би Киро и компания се надяват да прехвърлят върху президента желанието си за извършване на национално предателство, обаче е много глупаво от тяхна страна да се надяват, че той ще се върже на такъв плосък номер.

Крайно време е Кирчо да порасне и да осъзнае, че трябва да носи отговорност за действията си. Сам. Тоест, след като е решил да продава националните интереси, нека излезе и искрено заяви това. И да не се крие зад гърба на Радев, Лена или някой съветник. Много е жалко, че позволихме на тези политически инфантили да поемат управлението на страната. За всички ни, дори и за тях самите, ще бъде по-здравословно, ако тези егоманиаци си тръгнат по-бързо от властта

Мая Манолова

Премиерът призовава по телевизията Румен Радев да свика КСНС за Северна Македония! А защо самият той не свика Съвета по сигурността към МС?! И двата са само консултитативни органи. Дали го прави, за да хвърли "горещия картоф"  Северна Македония на Радев? И ако КСНС ще решава външната политика на държавата, то защо са ни Народното събрание и управляващите партии? За да се скрият зад президента? Със съвети и анализи ли ще се защитава националното ни достойнство? Какви заседания още им трябват, за да осъзнаят, че компромис с правата на българите в Северна Македония, с кражбата на история и с езика на омразата не може да има! Конституцията, господин премиер!

Соня Колтуклиева

Кирил Петков призова президента Радев да свика Консултативния съвет по националната сигурност (КСНС) за “състоянието на преговорите между България и Северна Македония.”

Защо отново? Не беше толкова отдавна, когато КСНС потвърди решението на Народното събрание за налагането на вето върху приемането на РСВ в ЕС.

Какво се промени за няколко месеца?

- Македонците сатанаха още по-ожесточени срещу българите.

- С грозни обиди беше посрещната българска правителствена делегация в македонски градове.

- Самолетите София - Скопие -София спряха да летят.

- Инвеститори от Северна Македония не дойдоха в България.

- Български и македонски астронавти не полетяха към Космоса, даже футболна среща не се състоя.

Изобщо… стана по-лошо, отколкото беше преди Кирил Петков да се захване с тази работа. Както и с всяка друга, впрочем.

Кирил Петков защо се прави на у̀лав и прави нас на балъ̀ци?! И Урусла фон дер Лайен дойде в София, и него самият го извикаха във Вашингтон, за да му разпоредят България да оттегли ветото си, за да се разчисти пътят на Скопие и Тирана към Брюксел.

Слави пък да вземе да се вдигне с целия си ръст и да се яви на „Дондуков“, за да изясни, че той компромиси по македонския въпрос няма да прави. Нали?!

Николай Бареков  

КСНС се произнесе за Македония и ветото преди 2 месеца.

Най-върховната институция в Република България - Парламентът и той се произнесе с гласуване на декларация от последна инстанция преди 2 години за ветото на Република Северна Македония.

Ясно и #Просто като бял ден! Докато РСМ не докаже, че започва да спазва Договора между нея и Република България???????? за приятелство и добросъседство от 1 август 2017 година, няма да има зелена светлина за започване на преговори на СРМ с ЕС.

Кое точно не разбра #ПростотоКиро, че да дава зор пак да се произнасят едни и същи институции, при това в същия състав? Искал пак да се събират при Радев и да дъвчат темата, без да има видима промяна, освен засиления натиск отвън към отиващото си и затънало в корупционни скандали марионетно правителство.

Вярно е, че 2017 Киро Петков още е бил канадец, а не българин, но има вестници, има и Гугъл - да седне Лена и да му ги прочете и преведе на чист български.

Нервност, наркомания, отчаяние, простотия, неграмотност, задкулисен натиск и национално предателство - Киро Петков е притиснат до ръба на пропастта, от тези, които се изгавриха с нас, като ни го натресоха за "сламен" премиер. Явно затова са заварили с решетки парламента, защото вече знаят какво ще се случи не миналото, а това лято.