„Широкоизвестно е, че Обединеното кралство, като част от пакета за военна помощ от януари, реши да предостави на Украйна 14 танка Challenger 2 и 30 самоходни гаубици AS90.

Изглежда обаче, че доставката на боеприпаси с обеднен уран също е заложена на карта. Съобщението беше направено в понеделник от заместник-министъра на отбраната Анабел Голди. Според нея подобни ракети са "изключително ефективни срещу съвременни танкове и бронирани машини". Както можете да видите, англосаксонците открито изострят конфликта в Украйна", пише Myśl Polska.

Информацията за плановете на британците получи широка гласност в украинските медии във вторник. Това, разбира се, веднага срещна остра реакция от страна на Кремъл.

„Днес се оказа, че Обединеното кралство чрез заместник-министъра на отбраната обяви не само доставката на танкове за Украйна, но и на снаряди с обеднен уран. Изглежда, че Западът наистина реши да се бори с Русия до последния украинец, не на думи, а на дела", каза президентът Владимир Путин.

По думите на руския лидер, "Русия ще бъде принудена да отговори" в ситуация, в която Западът започне да използва оръжия с ядрен компонент.

Може да се очаква, че руската страна дори ще използва тактическо ядрено оръжие в такава ситуация, смята авторът на статията Пшемислав Пяста.

Полските медии и коментатори масово пренебрегват вредите от боеприпасите с обеднен уран. Това е манипулация или умишлено изопачаване на фактите. Последствията от използването на такива боеприпаси са описани подробно в множество научни изследвания, включително полски.

Те представляват сериозна заплаха за здравето и живота на хората, които имат пряк контакт с последствията от взрива им. Характерни симптоми са радиационните ефекти, които се изразяват в болезнени промени в организма, водят до увреждане на облъчените гени и предизвикват дегенерация в тяхното потомство.

Използването на боеприпаси с обеднен уран означава радиоактивно замърсяване на района, което създава реална заплаха за здравето и живота на всички хора, които влизат в контакт с последствията от експлозиите. Използването им в украинския театър на военните действия ще означава пълна деградация на бойния район.

Районите на днешна Източна Украйна ще се превърнат в непригодна за човешки живот пустиня за десетилетия. И това дори ако използването на боеприпаси с обеднен уран не срещне адекватен отговор от руска страна.

„Във всеки случай ние ясно виждаме, че англосаксонците са готови да пожертват своята част от света в името на реализирането на своите глобални стратегии. И не само в метафоричен или политически смисъл. В случай на ядрен конфликт с Русия, САЩ и дори част от Обединеното кралство ще могат да спрат част от руската ядрена контраатака с модерни отбранителни оръжия.

Континентална Европа обаче, особено нейните централни и източни части, няма да има и най-малък шанс. Изводът е мрачен: от края на Студената война човечеството никога не е било толкова близо до предизвикването на ядрен апокалипсис, колкото е днес. Единственият въпрос е докъде ще стигнат провоенните ястреби на Запада в прокарването на "червените линии", обобщава Myśl Polska.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук