Много малко вероятно е заразените с коронавирус у нас да са само 4, след като цяла Европа ври и кипи. Това каза кардиологът проф. Младен Григоров пред "Фокус".

Той беше категоричен, че повод за паника няма. Цялостно здравната ни система не е в добро състояние, но към момента овладява ситуацията с коронавируса. Според него предприетите мерки са навременни.

„Като епидемиология досега системата се справя много добре, но с една забележка. Струва ми се, че е добре да бъдат изследвани пациентите, които са развили вече интерстициална пневмония, която е типична за този вирус.

Те вероятно са малко и със сигурност се намират в инфекциозните отделения и нищо не пречи да бъдат изследвани дали са носители на коронавирус“, препоръча той.

Проф. Младен Григоров каза още, че дефицитът на маски не е проблем само у нас, защото човечеството беше изненадано от новия коронавирус. Много често започнаха да се стоварват на света такива болести, обясни той, като уточни, че това едва ли е случайно.

Говори се за лаборатории, които създават тези вируси, добави проф. Григоров. Според него в никакъв случай от едно вирусно заболяване не може да се съди за състоянието на цялото здравеопазване. Оптимистичните прогнози са епидемията да приключи до месец-месец и половина, каза още проф. Младен Григоров.