Американският изтребител F-35 едва ли ще се окаже достоен противник за руския Су-35, твърди коментаторът на списание National Interest Дейв Маджумдар. Перспективната машина на корпорацията „Локхийд Мартин” просто не е пригодена да въздушни дуели, твърди експертът.
Авторът счита, че пълната замяна на парка от изтребители пето поколение е възможна в далечно бъдеще. Страните с най-развит ВПК засега продължават да усъвършенстват от предишните генерации, което им излиза по-евтино. Русия например залага на Су-35, който представлява кардинална модернизация на знаменития Су-27.
 
Свръхсъвременният F-35 трябва да избягва преки стълкновения с тази машина, е категоричен Маджумдар. „Какво трябва да направи звено от четири F-35, ако те се срещнат с четири Су-35? Най-очевидният отговор е да сменят курса си и да извикат на помощ F-22 и F-15", пише журналистът.
 
Шанс за спасение на американския самолет може да му даде само свръхсъвременната му бордова електроника. Разумното използване на авиониката заедно с малката забележимост ще помогнат на „Локхийда” да оцелее в далечния въздушен бой, обаче в стълкновение един на един „чудо-изтребителят” еще е безсилен. „Всъщност пилотът на F-35 трябва на всяка страна да избягва дуелите” – обобщава Маджумдар.
 
БЛИЦ припомня, че многоцелевият изтребител поколение 4++ е въведен в експлоатация през 2014 г. Досега са произведени 64 машини. До 2020 г. руските ВКС ще получат още 50 броя.
 
F-35 е американски изтребител 5-о поколение. Моделът за морската пехота (F-35B) и за ВВС США (F-35A) се произвеждат серийно съответно от 2015 и 2016 г. Палубният вариант F-35C се очаква да бъде приет на въоръжение през 2018 г.
 


Превод и редакция: БЛИЦ