Действията на Барак Обама през неговите последни дни като президент са насочени не толкова към защита интересите на страната, колкото да бъде усложнен живота на неговия приемник Доналд Тръмп, като в крайна сметка вредят на самите САЩ, пишат на сайта на The National Interest издателят на списанието Дмитрий Саймс и политологът Пол Сандърс.
Като пример авторите сочат въвеждането на антируските санкции, обявени за отговор заради „намесата в изборите”.
 

Според версията на Обама, хакерските атаки са спрени, но няма оповестени доказателства за влиянието им върху резултатите от изборите. Затова той няма основания да твърди, че предполагаемата намеса на Русия е било значително, пишат авторите. В този случай нямало никаква нужда да се бърза със санкциите и си струвало да се изчака краят на разследването и да се остави на Тръмп правото да се оправя с този въпрос. Затова въведените от Обама санкции не са нещо повече от символичен акт.
 
Нещо повече, от влошаването на отношенията с Русия САЩ ще загубят повече, тъй като политическите противоречия пречат на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата против тероризма. По такъв начин действията на Обама поставят под заплаха живота на американските граждани, донасяйки в замяна някакви явни изгоди за страната, считат Саймс и Сандърс.
 
Дребното разчистване на сметките с политическите противници вероятно е купено с цената на накърняване на националните интереси на САЩ и поставя Обама в твърде неизгодна светлина, като сдържаната реакция на Владимир Путин го подчертава, обобщава The National Interest.
 
Превод и редакция: БЛИЦ