Американското издание The National Interest съобщи, че руското МО се отказало да утилизира 6000 стари танка от консервираните 10 000 броя. Решено било те да бъдат модернизирани с отчитане на съвременните технологии.
 

Дейв Маджумдар цитира началника на руското бронетанково управление в МО ген. Шевченко от началото на септември 2017 г. Макар информацията да е поостаряла, тя е вярна. И все пак за какво й е на Русия това антикварно попълнение?
 
Утилизацията на тази техника беше утвърдена още през 2011 г. от тогавашния военен министър Анатолий Сердюков, но беше отменена след корупционния скандал в „Оборонсервис”.
 
Става дума за намиращите се на съхранение 2500 танка Т-62, 2000 — Т-64, 3500 — Т-80 и 7000 броя Т-72 различни модификации. В списъка на Сердюков влизаха и няколко хиляди бронетранспортьори, БМП, ремонтноевакуационни и инженерни машини.
 
Впрочем ген. Шевченко разказа каква ще е съдбата на не утилизираните машини: част ще бъде модернизирана за нуждите на руската армия, друга ще бъде обновена и продадена зад граница, останалите ще бъдат превърнати в мишени.
 
Вън от съмнение е, че Русия ще противопоставя на НАТО най-новите си и ефективни танкове. Войната в Сирия обаче коригира някои представи за съвременните войни, които не са увертюра към Третата световна. Опитът на сирийската елитна 4-а бронетанкова дивизия показа колко сериозно оръжие в ръцете на професионалисти са старите, но модернизирани танкове, които не разчитат само на собствената си броня. Ако през 2012 г. в битката за Идлиб дивизията понесе тежки загуби, то в периода 2013 – 2014 г. тя отрази с Т-55МВ при минимални загуби настъплението на пълчища екстремисти, подготвени и въоръжени от САЩ.
 
Едва през 2015 г. дивизията получи от Русия Т-72 с ефективна защита и премина в настъпление. След като Т-72АВ и Т-72М1 получиха италианската система за управление на огъня TURMS-T, те се превърнаха в мобилни оръдейни „снайпери”. Сега сирийските танкисти успешно водят дори сложни улични боеве, поддържайки с огън атакуващата пехота. А обучената пехота не допуска до танковете ислямистите с противотанкови ракети.
 
Безусловно руската „Армата” ще се появи в масово количество далеч преди хипотетичното начало на Третата световна. Новите танкове обаче ще бъдат разположени в най-вероятните основни направления на нахлуване и то във втори ешелон с готовност за контраудар. А настъпващите първоешелонни части ще бъдат посрещнати с вкопани и маскирани стари, но модернизирани танкове.
 
Вероятността за Трета световна война е само хипотеза с малък процент шанс да се случи. А що се отнася до Украйна, ако тя с някаква авантюра предизвика въоръжен конфликт с Русия и след като разполага едва с 200 ракети „Джавелин”, то едва ли ще бъде удостоена с честта да посреща „Армата” в Киев. В най-добрия случай това ще са Т-90. А защо не и с по-стари?
 
Редакция БЛИЦ (По чужди публикации)