Смятам, че БСП не са подготвени, нямат тези кадри, които да поведат една такава битка. Всичките тези хора, които Корнелия Нинова събра около себе си - по-младите, по-напористите, има едни мъдри наши предци, които са го казали "млади са и още шляпат". Това заяви пред Канал 3 Нидал Алгафари, режисьор и политически PR за обкръжението на сегашния лидер на БСП Корнелия Нинова.
 

"Не са готови, няма ги онези биткаджии, които бяха едно време, например около Жан Виденов, или около Георги Първанов, или един Николай Добрев или един, ако щете, Румен Петков, които бяха тараните, които можеха да изнесат големи, тежки кампании. Такива не виждам да има в момента в БСП", смята Нидал Алгафари.
 
Той посочи, че на изминалия конгрес на социалистическата партия "единственото нещо, което успяха така да оставят като впечатление, е дали Сергей ще бъде водач на листата или няма да бъде водач на листата, макар никъде официално да не се говореше за листи. Но целият им конгрес премина през това - кои ще бъдат евентуалните 5 или 4 там души в листата, и нищо друго", смята той.
 
По думите му "има още един проблем в БСП, който те още също не могат да го проумеят, и то много отдавна съм се опитвал да им го обясня, докато работех с тях. Това, че те са направили конгрес или събиране на Националния им съвет, или на политбюро или изпълнителното бюро.
 
Не е както беше едно време - едно време се чакаше какво Тодор Живков ще каже, дали ще каже, как ще го каже, и то се случи след това. Очакванията на целия български народ бе вторачен в тези събития. Сега никой не ги бръсне въобще. Даже журналистите, когато ходят на тези традиционни техни пресконференции, които правят всяка седмица, в повечето случаи не ходят всички. Така и така горе-долу знаем какво ще кажат, ако има нещо там стоят един двама дежурни да им го прехвърлят след това. Няма интерес, те не създават събития, те не създават неща, които да са интересни не само за техните членове или тяхната партия, но и интересни за журналистите, които да ги разнесат", е анализът на режисьора.
 
Според него само Елена Йончева прави някакви сензации, но "за съжаление го има усещането като че ли Корнелия Нинова или екипа около нея се опитват да я жертват. Защото я хвърли в тази изключителна битка между нея и Бойко Борисов. Защото Елена Йончева е един цвят, тя е по-различна, хората имат едно доверие към нея, каквото нямат към нито един от БСП. И сега, когато я хвърлят в една такава корупционна схема за 700 000 лв., която много трудно се доказва, една слаба позиция, има много други неща, които са по-силни. И моето очакване даже, когато заплашиха на конгреса, че ще изкарат нещо, което е бомбастично, смятах, че ще е така около икономическите кръгове на Бойко Борисов. Оказа се, че е нещо много дребно", каза той за скандала "Ало, Банов съм".
 
Според Нидал Алгафари това, което БСП е направила с Елена Йончева, е "удавникът се хваща за сламка, те се хванаха за някаква много дребна сламка. И Елена, от една страна, тя има лична битка и борба с Бойко Борисов, и това някак си съвпадна с интересите на Корнелия", смята Нидал Алгафари.
 
За позицията на президента Румен Радев по отношение на Венецуела, режисьорът смята, че държавният глава е направил гаф. "Има някои неща, които човек трябва да си направи сметка преди да се изкаже: ти с кой си? Дали България е в НАТО и в ЕС, и тогава политиката, която трябва да следва е тази, която имат общо НАТО и ЕС, или ти си в някакъв друг съюз, за който ние не знаем. Когато всичките министър-председатели на Европа по някакъв начин се обединят и решат, че, макар и може да не е най-правилно, може би не най-демократично, но това е позиция, която са заели, е въпрос на избор.
 
И по този начин той показа, че аз съм различен от правителството с цел да успея да привлека около себе си отново тези хора, които са по-близки до политиката на Русия като позиция. Така че вътрешнополитически той си направи правилен ход, но външнополитически, според мен, е гаф. Не може да имаме разнобой във външната ни политика, като двамата отговорни държавници, които се занимават с външна политика, всеки да дава съвсем различна. Гаф е!", убеден е Надал Алгафари.
 
„Според моето очакване, въпреки че съм се отдалечил от политиката, Румен Радев по-скоро залага на игра, която е за след време. Вероятно за някакъв нов проект, който да се направи, защото в България, за да можеш да изпълняваш обещанията си, трябва да си в изпълнителната власт. А президентът не е изпълнителната власт, президентът е представителната власт. Така че може би инвестира в някакъв проект, по който, може би, ще го тласнат да тръгне, като се надявам, че ще има достатъчно мъдри хора, които да му припомнят какво направиха всички негови предшественици. Георги Първанов направи три такива движения и трите се провали с гръм и трясък. Петър Стоянов се опита да се върне по някакъв начин в реалната политика, но също не се реализира там“, каза още той.
 
 
„Все още някак си на първата година президентите не са уверени в себе си, че са някакви божества, но на втората година, от многото блюдолизци, които съществуват около президента, започват да му вменяват, че ти си великият, независимо дали е Радев, Първанов, който и да било. И той наистина си  въобразява, че целият този рейтинг, който му се поднася на тепсия, че е негов личен, а той не е негов личен, той е на президентската институция и за това, че ти винаги можеш да бъдеш винаги от една камбанария, да говориш каквото си пожелаеш, защото от тебе нищо не зависи“, каза експертът по политически пиар.
 
"Много ми е трудно да преценя в момента кои го тикат, дали това нещо съществува, дали сериозно се работи по него. Но смятам, че тръгването от позицията на президент да създаваш партия или някакво движение, което да искаш да оглавиш и да искаш да му поднесеш собствения си рейтинг, това не може да стане автоматично и механично. Това е нещо, което трябчва да го проумеят в президентската институция, и не само Радев.
Иначе смятам, че в момента има нужда от различен политически проект, но как той ще успее да докаже на по-голямата част от хората, които не гласуват, които са отвратени от гласуването и които са евентуално хора, които биха тръгнали след него, че той ще бъде различен, от това, което е в момента. Как ще успее да докаже, например, че той ще успее да спре корупцията?
 
Защото когато излизаш да говориш за престъпления, от позицията на президент би трябвало да имаш някакви доказателства за престъпление. Иначе ставаме малко хаджигенчовата бръснарница - аз там мога да кажа каквото си поискам и нищо не ме е еня от това. Обаче когато си президент и кажеш "престъпления", престъплението си има вече Наказателен кодекс, има съдебна система. Другият вариант е ти директно даваш присъди - той досега осъжда правителството на Бойко Борисов, че то е престъпно. Може да е престъпно, но не е доказано, а когато не е доказано, не бива просто така да хвърляш приказки някакви, защото олекваш като политик“, каза още той.