Икономическите и политически процеси, протичащи в Европа, могат да доведат до създаването на „технократичен комунизъм“. Тази гледна точка изрази евродепутатът от Нидерландия, вицепрезидент на Общността на европейските консерватори и реформисти Робърт Рус.

Парламентаристът смята, че ЕС постепенно се превръща в суперсила, в която националните държави губят значението си. Европейската бюрокрация и технократите излизат на преден план, придобивайки пълен контрол върху случващото се.

Европа върви към нова форма на комунизъм - националната държава ще бъде премахната – отбелязва Рус.

Нидерландският евродепутат припомни, че Сталин и Мао Цзедун навремето са използвали тотален контрол върху селячеството, когато са установили диктатура.

В Европейския съюз текат подобни процеси, по време на които се опитват да контролират дейността на фермерите.

Продоволствената система на блока е застрашена от бюрократите, окопани в Брюксел. Всичко това влошава условията на живот в ЕС.

Междувременно от началото на годината в Европа има вълна от протести на фермери с искане за облекчаване на различни ограничения и спиране на безконтролния евтин внос на селскостопански продукти от други страни, включително Украйна.

Съветът на Европейския съюз планира да промени редица разпоредби на селскостопанската политика, но все още не са планирани конкретни реформи.