Не вярвам, че това, което се случи е случайно. Въпросът кой ще е следващият е към онези, които организираха това покушение. Не вярвам, че има и един нормален човек, който би се хванал на версията, че Фицо е прострелян от 71-годишенрадикализирал се пенсионер. 

Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, коментирайки покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо в ефира на bTV. 

"Единственият подобен случай бе убийството на Ицках Равин, което бе повече пот преди 30 години. Но там радикализиралия се елемент бе студент. Тук говорим за пенсионер, който се е приближил и е стрелял изключително професионално, четири пъти.

Това е половин пълнител, преди да успеят да го обезвредят. Може да не е така, но страшно много хора си мислят това. Би било редно да се направи много сериозно разследване. Това бе покушение не срещу Фицо, а срещу словашката държавност и един тип политика. Това бе сериозен удар срещу поведение, което се осъжда на най-високо ниво в ЕС", каза още Костадинов. 

Затова трябваше да зададем два въпроса: Кой ще е следващият, и второ, кой има интерес от това? - добави той.

По думите му има двоен стандарт спрямо покушението на Фицо.

"Когато почина в затвора Навални имаше ли призиви за смирение. Напротив, говореше се как Путин трябва да бъде убит разчекнат, при това не от анонимници в интернет.

Става дума за покушение срещу държавник и политика, която поставя националните интереси над интересите на ЕС и ЕК. Нормално е да си кажем, дали това не бе знак и предупреждение", обясни той. 

"Ако влезете в социалните мрежи се говори, че Орбан ще е следващият. Покушенията срещу политици като Фицо са много повече. Имаше английска депутатка, която стана жертва на своите собствени виждания, защото срещу нея имаше заплахи и тя не се съобрази с тях", каза още лидерът на "Възраждане".

Според Костадинов в момента има отстъпление на управляващия режим в ЕС.

"Този режим контролира медии, държави, те действат много сериозно и в пълен синхрон. Ако някой се изплъзне, той е подлаган на натиск. До сега натискът бе институционален. Но трябва да си зададем въпроса, дали не е минала следващата фаза. Има избори за ЕП, на тях може да се преобърне електоралната карта на ЕС, може да има световни геополитически последици, защо да не се посегне на знаков лидер като Фицо", попита той. 

"Категорично ще настояваме за предоговаряне на условията, във всякаква посока. Но шансовете не са големи. Там нещата приличат на договаряне, но те са диктувани", каза Костадинов, коментирайки какво ще правят неговите депутати в ЕП. 

"Първата ни крачка ще е да не допуснем реформата, предлагана от Шолц, Макрон и фон дер Лайен, за преминаване от абсолютно съгласие до квалифицирано или обикновено мнозинство", закани се той. 

Принципът на демокрацията гласи, че мнозинството управлява, а малцинството се съгласява, но това в международното право това не важи. Там всяка една държава тежи като всички останали и ако 20 са съгласни, а една не е съгласна, тя е суверенна и няма как да бъде накарана да изпълнява решения, взети от други държави, обясни ситуацията Костадинов.

"В момента Урсула предлага решенията да се взимат с 55% от европейското население (230 милиона), това са Франция, Германия, Италия. Те са 200 милиона.

Достатъчна е една друга държава, като Испания и Полша, и тези четири държави ще могат да командват другите 23. Това вече е диктат и ще се борим това да не го допуснем", притесни се лидерът на "Възраждане". 

Факт е, че НАТО, по-специално САЩ няма да допусне Украйна да загуби войната и това вече означава, че Третата световна война чука на вратата ни, изрази мнение Костадинов, коментирайки конфликта, който бушува на няколкостонин километра от нас. 

Лидерът на "Възраждане" коментира и предложението на Макрон за изпращане на войски в Украйна с цел подкрепа европейската сигурност, за която би била пагубна една победа на Русия. 

"Макрон да говори за европейска сигурност в момента,  в който неговата армия разстрелва мирни протестиращи в колония на Франция, все едно сме 19 век, това е цинично да го цитирате, от негова страна, не от ваша.

Една държава, която е загрижена във войната в Украйна, която говори за мир, всички искаме мир, точно в този момент да избиват собствените си граждани в една от собственици си колонии, както са го правели през 19 век. Точно сега ЕС трябва да отговори защо не се обади, защо се избиват канаките", каза той.

"Защо Франция и Германия не изпълниха ангажиментите си по Минските споразумения? Ако има някой, който да е виновен за случващото се Украйна, това са и Франция и Германия. Те не направиха нищо,  напротив поощряваха управлението в Украйна да продължи войната срещу собствения си народ", допълни Костадинов. 

Лидерът на "Възраждане" категорично заяви, че той и неговите депутати ще работят да не се изпращат български войници в Украйна, за което има външен натиск. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!