Ноам Чомски, 91 г., популярният лингвист, философ и един от най-великите мислители на десетилетието, прекарва тези дни в самоизолация в Аризона.

Според Чомски е шокиращо в този решаващ момент Доналд Тръмп да оглавява САЩ, описвайки го като "социопатичен паяк".

„Коронавирусът е много сериозен, но трябва да знаем, че ще има все по-големи пандемии с повече страдания. Едното е ядрена война, а другото е социалното прегряване. Коронавирусът е ужасен и може да има плашещи последствия, но ние ще се възстановим. Но след другите две бедствия, няма възстановяване, казва Чомски пред DiEM25 TV..

Америка има твърде много власт, а Европа сляпо следи нейното управление. Към това добавете хилядите смъртни случаи в Средиземноморието, казва Чомски и ще разберете кризата в западната цивилизация.

"Коронавирусът ще ни накара да се замислим какъв свят искаме."

Чомски смята, че източникът на кризата се крие в колапса на пазара и неолибералната политика, която изостря социално-икономическите проблеми.

„Отдавна бе известно, че може да се случи такава пандемия и се знаеше, че това ще бъде коронавирусна пандемия, модификация на тази, която видяхме чрез SARS. Можеше отдавна да се работи върху ваксини, да разработят защита срещу потенциална пандемия и с по-малки модификации бихме имали ваксина днес."

"Но е много по-изгодно да се правят нови кремове за тяло, отколкото да се намери ваксина. Неолибералната чума е блокирала всичко."
„Не обърнахме внимание на информацията. Китай уведоми СЗО на 31 декември. Китайските учени скоро изолираха вируса. Страните в тази част на планетата започнаха да работят. В Европа това се е случило до известна степен. Германия има сигурна здравна система и може да направи всичко за себе си. Някои други страни пренебрегнаха предупреждението, особено Великобритания и САЩ."

Има ли място за оптимизъм, особено доколкото гражданите смятат, че са авторитетни в спасителния режим?

„Има възможности хората да се организират, да работят в един по-добър свят, но този свят също ще се сблъска с големи проблеми. Това е ключов момент в човешката история, защото е време да разпознаем дълбоките недостатъци на света, дисфункционалните характеристики на цялата система, които трябва да се променят. Това е предупредителен знак и урок, който трябва да научим."

Превод: БЛИЦ