Имаше едно време една страница във Facebook, наречена Jeбем Ти Журналистиката… всички сме попадали в нея, няма какво да си кривим душата – обикновено с нещо смешно обаче. А сега нещата не са много смешни.  

Не можем да отречем, че беше много полезна, освен че беше много забавна. Усеща се липсата ѝ днес…

Сега Васил Божков е „гореща тема“ и няма измъкване – щат, не щат – трябва да се коментира, пише, показва, защото иначе липсата му ще е красноречива сама по себе си. Преди месец обаче някои медии са си мълчали, се отбелязва в коментар на novini.bg

Да отбележим преди всичко, че това са медии, които тръбят за 111-ото място на България в класацията по свобода на словото (класация на Репортери без граници), отбелязвайки, че това е падение. Правят това, използвайки лоши примери от различни форми на цензурата – от пряката до „финансовото влияние“. Един от начините за потискането на свободата на словото е автоцензурата по една или друга причина. В случая остава читателят да реши кой е попречил на „свободата на словото“. 

Собственикът на Ефбет – Цветомир Найденов получава запитване за интервю от в. „Дневник“ на 27 ноември миналата година; получава въпроси и им отговаря в рамките на няколко дни. Съвсем публично коментира това на стената си във Facebook и онзи ден, след като излиза сдържаната позиция на медията. Много, много седмици са минали преди нещо да се появи във вестника по темата. И „нещото“ не съдържа сигналите на Найденов.


По непотвърдена информация, главната редакторка на „Дневник“ е имала среща на четири очи с Васил Божков точно в деня преди изчезването му от България в ресторант „Грозд“, който пък е собственост на другия близък до Божков – Александър Тумпаров, собственик на „Еврофутбол“, който също е арестуван в ОАЕ.  

Има една особена тенденция, която се забелязва в изданията на „Икономедиа“ АД и тя е, че се търсят злободневно звучащите теми, които са насочени срещу държавата, правителството и институциите. И това е съвсем в реда на нещата. Разгледайте и нашия сайт, ще видите, че и тук се прави. Но не „само“, не целенасочено и най-важното: не самоцелно. 
 

Имейл кореспонденция, която Найденов сподели на личната си страница във Фейсбук

 

И, докато „Дневник“ успяват да запазят някакъв интегритет, просто защото чудото на писменото слово е такова, че не можем да го ЧУЕМ, то другата медия, която е разполагала със сигналите на Найденов – bTV – не успя да запази приличие. В петък станахме свидетели на едно, белязано от много странности, участие на собственика на Ефбет, който (не забравяйте) също така е и ОСНОВЕН СВИДЕТЕЛ на прокуратурата срещу Божков, в което той, ако беше проявил по-слаба психика, щеше да бъде изпързалян здраво.

Водещият Антон Хекимян демонстрира нещо, което приличаше на силна лична неприязън към Найденов – свидетеля срещу Божков.

За който не е гледал: поведението на водещия наподобява възмутен гражданин, когото са настъпили в автобуса и кисело мрънка „ма как може такова нещо, бе!“, а тонът на гласа е съответстващ, но пълен с „киселина“. И това, защото Найденов си е позволил да обиди медията му, казвайки, че им е занесъл материали и доказателства, а те са си затраяли. Това предизвиква „поведението“ на Хекимян.

След това водещият започва да разпитва за подробности, докато Найденов му обяснява, че вече е късно да го пита за това, защото е положил клетва в следствието да пази следствена тайна, но това са същите неща, които лично им е занесъл преди месеци и когато е искал и МОЖЕЛ да говори за тях, те са му обърнали гръб. Водещият е недоволен… 

След това виждаме и чуваме телефонна връзка с г-н Васил Божков, който се намира кой знае къде и който е оставен (не го прекъсва, докато говори, а не както Найденов е прекъсван минути преди това) да си изкаже позицията, особено срещу държавата, която драгият зрител вече започва да подозира, че е една същинска мащеха за бизнесмена, който немил-недраг – същински хъш – е прогонен по тая пуста чужбина да се скита… а в гласа на Хекимян – една загриженост струи. Само дето не го попита: А как сте? Добре ли сте? Държите ли се?

Има още нещо, което прави впечатление. Това, само по себе си, е цяла една отделна тема, но не можем да не я зачекнем тук. Когато Найденов в ефир казва, че има информация за това, че Божков е сериен изнасилвач, водещият някак странно не проявява интерес към темата. Защо? Рефлекс на всеки един в тази професия е, когато води разговора и в един момент събеседникът „пусне бомбата“ с някаква информация, да отложи следващия въпрос и да каже: „Чакай, какво?

Я, да поговорим по този въпрос!“ Минути преди това свидетелят на прокуратурата Найденов, който е подал сигналите срещу Божков – включително за заплахи за убийство, явно рискуващ бизнеса и живота си, е казал в студиото, че същата тази телевизия не е отразила сигналите му срещу Божков.

Той заявява, че е имал среща с шефа на „Новини“ в bTV Венелин Петков, който е разбрал за заплахите, за укритите данъци в особено големи размери и т.н., но седмици наред никой в bTV не е „проявил интерес“. Не само това, но и свидетелят Найденов е „подпукан“ от водещия в пряк ефир, че си е позволил едва ли не да казва такива неща, а бизнесменът Божков за пореден път получава трибуна, за да ни обясни в праймтайма, че държавата не го обича и му пречи. 

Още една медия – „24 часа“ – се включва в защитата на Божков. Тук нещата минават в съвсем друга графа. Докато „Дневник“ и bTV просто си траят, за да запазят благоразположението на Васил Божков, „24 часа“ отиват много по-далеч в изхвърлянията си и решават да нападнат свидетеля срещу Божков – Цветомир Найденов и да го попритиснат и те. Медийно така да го притиснат.

Те го наричат лъжец. Но не как да е, а по един от най-долните начини в нашата професия: цитирайки – като източник някакъв си сайт, наречен WOW-media.bg – сайт без ясен собственик – от онези, създадени само, за да служат в ей такива конфликти за „източник“… Ама добре, че не цитират „Феномен“ или Не!Новините, защото и такива случаи е имало.

Само дето материалите по темата им не завършват с реклама на Националната лотария! Щеше да е в тон с цялата кампания, а над логото да сложат и слоган (вместо сегашното: „Новините каквито са“): „Новините каквито ни платят да бъдат“. 

Вместо това гостът на bTV остана да „виси“ в пространството, без да го питат за това, без да се развие темата. И защо се е престрашил да застане срещу един от силните на деня и рискува – за да получи накрая пренебрежение? Каква ще е реакцията на следващия, който има информация? Ще си каже, че няма смисъл, че дори няма да му обърнат внимание. И ще е прав.

 А какво ще си кажат жертвите, когато видят, че темата как му пренасят на Божков античните ценности – в пликчета или в чували – е по-важна от това, че те са били нападнати и изнасилени? Доста "мотивиращо", нали? Направо да им се прииска да свидетелстват, направо са почувствали подкрепата на медиите и обществото. В разговора с госта стана ясно, че bTV не са компетентен разследващ орган.

Това е безумно твърдение и приемаме, че е просто „изпуснато“ в хода на разговора, за да се защити една теза. Защото да кажеш, че медия с ресурсите на bTV се дистанцира от разследванията, е равносилно на това да кажеш, че просто предпочита да не разследва. Медиите не са наричани „разследващи“, както и „четвърта власт“ просто за благозвучие. И, да – в bTV работят прекрасни професионалисти, които правят разследвания и са в час със случващото се. Просто работят редом с… рекламни агенти. 
 

Сайтът на "24 часа" - с огромна реклама на Национална Лотария (7777.bg) и Васил Божков - отдолу...

 

Припомняме, че в зората на скандала имаше една вече позабравена подробност, а тя е, че „24 часа“ беше медията, която прокара в България лъжата за Ефбет в Румъния. Цитирайки платени рекламни материали, които станаха повод медиите в северната ни съседка да започнат вътрешни разследвания и статиите да бъдат свалени, защото са манипулативни и подвеждащи – в „24 часа“ те обаче бяха топ! Ето тук можете да си припомните:

В края на този материал можете да прочетете нещо, което е актуално и днес: „…потъпквайки журналистически ценности за които твърдят че уж изповядват. Някой от тях са и членки на IA Bulgaria – а там са подписали някакъв етичен кодекс… Най-ревящите медии в България на тема „свобода на словото“ се оказаха пробити и купени – публикувайки лъжи или пазещи мълчание – от страх или срещу някой лев!“

Може би сте пропуснали това, но ще ви го припомним: когато всичко ГРЪМНА в медийното пространство и Васил Божков почувства, че трябва вече да излезе от мълчанието, което десетилетия обичаше и че трябва да проговори, той направи това в Свободна Европа, където каза (да, самият той каза): „Нова телевизия отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов… Тогава ми отказаха. 

Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане“. Тоест им е казал: взимам си парите, които ви давам за реклами, довиждане! Интервюто го има на сайта на медията, вижте го, много е интересно. Там той казва още: „Мисля, че частното финансиране е за предпочитане в една частна медия, именно заради независимостта на програмите. Да сте видели да влияя? Да съм се появил, да съм казал нещо там?“ 

Отговорът на това обаче е: да. Да, видели сме, виждаме го и в момента – едни мълчат удобно, а други пък направо скачат в защита. Мислите ли, че го правят, защото милеят за добруването на Васил Божков? Или е за „онези пари“, които самият той честно си казва, че е спрял на Нова ТВ, защото не са го слушали? Прочетете интервюто, става дума за 20 милиона, че и повече. 


Ясно е, че всички се издържаме от реклама, но зависимостите взеха да стават прекалено очевидни сякаш, а всичко това има страшно измерение в доверието на хората. „24 часа“ например претендират да са най-големият сайт в България, а това означава, че облъчват най-голям процент читатели. bTV е една от най-гледаните телевизии. Въобще не коментираме качеството на останалата им продукция, въобще… става дума за конкретния случай тук. 

И да не се учудвате, ако чуете в автобуса, на улицата, на съседната маса или дори на вашата маса – детето ви довечера да защитава Васил Божков и да ви обясни, че държавата е лоша, защото погнала добрите бизнесмени. А уж довчера викахме, че искаме най-после да погнат „едрите риби“, днес „едрите риби“ си купуват „едри манипулатори“ и изведнъж вече не искаме да ги преследваме. Айде стига! 

Източник