Съединените щати, Европейският съюз (ЕС) и Украйна не са съгласни как трябва да приключи войната, отприщена от Русия. Това се посочва в материала на The New York Times (NYT), цитиран от УНИАН.

„След три месеца на „изключително единство“ в отговор на руската инвазия, която доведе до доставката на оръжия за Украйна и широк спектър от финансови санкции, има нарастващо разделение за това какво да се прави по-нататък“, уточнява NYT.

В материала на изданието се подчертава, че те се основават на фундаментален дебат дали да се сложи край на тридесетгодишния проект за интеграция на Русия. Във време, когато САЩ наричат Русия страна, която трябва да бъде откъсната от световната икономика, но други страни, предимно в Европа, предупреждават за опасността от изолиране и унижение на руския президент Владимир Путин.

В същото време, според NYT, амбициите на Вашингтон нараснаха по време на войната. Това, което започна като опит да се попречи на Русия да спечели лесна победа над Украйна, се промени, когато армията на Путин започна да прави грешка след грешка, като не успя да превземе Киев, а след това и Харков.

Администрацията на американския президент Джо Байдън сега вижда шанс да накаже руската агресия, да отслаби Путин, да укрепи НАТО и трансатлантическия алианс и да изпрати предупредително съобщение до Китай

По пътя тя иска да докаже, че агресията не трябва да се възнаграждава с териториални придобивки.

Дълбоките различия в мненията станаха още по-очевидни по време на Световния икономически форум в Давос, когато бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър каза, че Украйна трябва да преговаря с Руската федерация, дори ако се изискват отстъпки от нея.

Отбелязва се също, че „европейците дори не се опитват“ да блокират вноса на руски газ. В същото време Франция, Италия и Германия се притесняват от възможното удължаване на войната и се страхуват от щети за собствените си икономики.

NYT подчертава, че позицията на украинския президент Володимир Зеленски и неговите западни съюзници ще бъде от особено значение, ако започнат реални преговори за прекратяване на конфликта.

Изданието отбелязва още, че президентът Зеленски в различно време е изразявал различни възгледи за това как да се сложи край на войната, дори е допускал евентуален неутрален статут на Украйна.

БЛИЦ припомня, че преди дни пък от NYT разкриха къде ще е последната голяма офанзива на Русия в Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!