След изявленията на френския президент Еманюел Макрон във връзка с неполучаването от ЕС на дата за присъединителни преговори за Северна Македония един от най-влиятелните американски вестници пише в анализ, че македонското правителство е рухнало, пише скопският в. "Вечер".

Правителството на премиера Зоран Заев в Северна Македония е в колапс, процесът на разширяване на ЕС е застрашен, пише авторитетният американски вестник за работата на френския президент и ситуацията в Северна Македония след последната среща на върха на ЕС, отбелязва "Вечер".

Управляващият СДСМ започна да се подготвя за избори, пише вестникът, отбелязвайки, че на заседание на Централния съвет на СДСМ председателят на партията и премиер Зоран Заев е заявил в очакване на изборите на 12 април, че СДСМ е фаворит според анкетите и партията е готова да влезе в изборния процес.

По предложение на Заев Централният съвет единодушно избра Люпчо Николовски за шеф на изборния щаб на СДСМ, пише изданието. Централният съвет на СДСМ задължи заместник-председателката на партията Радмила Шекеринска да координира дейностите около новата изборна програма на партията.

Абсурдно е да се обсъжда промяна на изборния модел пет месеца преди изборите, заявил депутатът от Демократичния съюз за интеграция Артан Груби, цитиран от "Независен весник".

Груби каза, че политическите партии са съгласували промени в изборния закон, в които не се предвижда промяна на изборния модел, пише изданието.

Депутатът съобщи, че в неделя ще има среща на политически партии, неправителствени организации и международни организации и вече е съгласуван текст на проектозакон, който ще включи всички препоръки на наблюдателските мисии на ОССЕ-ОДИЧП от последните три изборни цикъла - президентски, местни и референдум и в това предложение не се обсъжда изборният модел.