Не в „бананова”, а в „република на цвеклото” ще се превърне окончателно Украйна, ако незабавно не тръгне към мир в Донбас. Така характеризира днешната ситуация в страната украинският депутат Вадим Новинский в пост в профила си в социална мрежа.
„За две години ние изгубихме една четвърт от нашата промишленост. БВП се срина. Износът в доларов еквивалент намаля два пъти. Като следствие хиляди висококвалифицирани специалисти се оказаха без работа и бяха принудени да я търсят в други страни. Милиони семейства се оказаха под прага на бедността”, пише Новинский, цитиран от "Руская весна".
 
По думите му причините за случващото се са пагубната икономическа политика, голия популизъм на действащата власт и непрестанния конфликт. „Днес имаме една основна задача – да постигнем мир на всяка цена”, пише депутатът.
 
Новинский особено се възмущава от това, че правителството постоянно съобщава, че в страната всичко е прекрасно: „Аз съм един от най-големите промишленици и работодатели в страната. Предприятията от нашата група са бюджетообразуващи. И аз въобще не виждам никакви положителни тенденции”, смята той.
 
Според предприемача икономическите показатели „не просто са тревожни, а крещящи”. Според Новинский, освен незабавното спиране на военните действия е необходимо да бъде снета и блокадата и да се възобновят икономическите и социалните връзки с Донбас, да се възстановят връзките с традиционните пазари, на първо място в страните от ОНД.
 
„Възстановяване на промишлеността, нова индустриализация на страната, възстановяване на традиционните икономически и политически връзки – това е единственият път за Украйна”, категоричен е депутатът, който навремето горещо подкрепяше курса на страната към „евроинтеграцитая”.
 
Сега обаче той зове: „Създаването на нови работни места, сигурност и духовност – това е единствената възможна идеология за Украйна. Всичко останало трябва да бъде изхвърлено на бунището на историята”.
 
В противен случай, предупреждава депутатът, „Украйна от мощна индустриална държава ще се превърне в страна от третия свят, „република на цвеклото””. 
 
„Честно казано, не вярвам, че сегашната бездарна власт може да промени икономическия и политически курс на страната, както и по някакъв начин да подобри ситуацията”, подчертава Новинский.