За съжаление трябва да кажа, че дипломатическият прозорец за решаване на конфликта с Украйна и Русия се затваря. Това наблюдаваме, въпреки че вчера германският канцлер беше в Киев и в Москва. Защо е така? Защото Русия продължава да трупа войски около границата с Украйна, а освен това вкарва кораби и подводници от другите си флотилии в Черно море. Те са многобройни и прекрасно въоръжени.

Това коментира пред Нова тв бившият министър на отбраната Георги Панайотов.

Заключението е, че Русия разполага с достатъчно сили и средства, за да нападне Украйна в момента, посочи той.

Не съм от тези, които очакват пълномащабни военни действия, но възможни са три сценария. И много трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Причината е, че до тогава ще продължат руско-беларуските учения, които са на границата с Украйна, на територията на Беларус.

Големи сили от руската бойна авиация летят към границата на Украйна! ВИДЕА

На 20 февруари завършват олимпийските игри в Пекин. Както знаем традицията е по време на олимпийски игри войни да не се водят, посочи той.

Тук става въпрос за логика, а не за информация, която имам. Ако Русия започне нападение преди края на игрите, това няма да се хареса на Китай, допълни той.

Застреляха двама гърци в Украйна, Гърция зове за евакуация

Трите сценария са - по-леки военни действия, по-скоро хибридни с диверсанти, които да нарушат комуникациите в Украйна. Средният вариант е да се влезе с войски, но не пълномащабна война.

Т.е. да се отцепят Луганск и Донецк от Украйна. Третият вариант е пълномащабна война. Всичко е възможно. Единственият, който знае какво ще се случи е Путин, коментира той.

Иска ми се нито един от сценариите да не се състои, а да се намери решение по дипломатичен път, посочи той.