"Това, което трябва да направим като общество е не да спорим за детайла - дали трябва да бъдат затворени само моловете или и някакви други магазини и кога трябва да бъдат отворени, а да имаме друга философия за справяне с кризата с коронавируса".

Това каза бившият здравен министър Петър Москов в телевизионно интервю.  

Според него подходът, който държавата приема, е реактивен и е свързан с това да се затворят определени сектори, докато се се достигнат определени нива на заразяване. 

"Днес само 43% от доказаните активни случаи са карантинирани, не говорим за свързаните с тях лица. Това е реактивен подход, ходим след събитията, раздаваме пари на недоволните.

Така се губи перспектива и създава усещане за абсолютна липса на хоризонт пред всеки от нас и превръща голяма част от  хората в противници на каквито и да боло противоепидемични мерки", отбеляза Петър Москов, който е и лидер на партия КОД.  

"Подходът, който предлагаме е свързан с проактивни действия – да имаме идеята, че няма да стигаме до локдаун. Това става с активен процес на масово и селектирано тестване и изолация само на доказани носители на зараза", посочи той.  

Да се сравняваме с Германия и Франция е неразумно, отбеляза Москов по повод въвеждането на противоепидемични мерки и в други страни в Европа.

"Едно е да организираш мерки по тестване и контрол в държави с такова население, друго е в страна като България, обясни той.

"Словакия, която е държава от нашия калибър, направи този подход, който предлагаме. 4 седмици след масовото тестване там с антигенни тестове, новозаразените са спаднали с 50%", даде пример Москов. 

Той прогнозира, че резултат от справянето с кризата с коронавируса на основа на ваксината не може да се очаква преди началото на зимата на следващата година. Бившият здравен министър препоръча на правителството да направи политически щаб срещу кризата.