Нека не оставаме с впечатлението, че това е здравна криза – това е проблем на цялото общество.

Проблемът е, че обществото е разделено – едните са дълбоко притеснени, а другите отричат изцяло проблема. Раздели ги управлението като невъзможност да формулира консенсусни важни неща, раздели ги и опозицията.

Това заяви бившият здравен министър Петър Москов по БНТ.

Москов беше категоричен, че не е представен ясен план за действие и това е най-големият проблем. „Г-н Борисов и управлението е избрало да играе ролята на Тръмп, а на опозицията ѝ се иска да играе на здравна тематика”, каза той.

Според него, трябва да има базов консенсус.

Петър Москов поиска здравния министър да може по закон да налага решенията си в здравната система и призова здравният министър да поиска тези извънредни правомощия – иначе да каже, че ще подаде оставка.

„Не може да има нов национален локдаун, не можем да си го позволим – целта е да няма претоварване на здравната система. Целта е да има ясен план – аз не го виждам седми месец”, обясни той. Трябва да има ясно разработени регионални планове, настоя Москов.

Той даде пример, че в Шумен има по статистика наполовина по-малко заболели, отколкото в Габрово, но в Шумен е катастрофа. „Параметрите трябва да са съобразени с възможността на болничната система да поема”, категоричен беше бившият здравен министър.