Едно прекратяване на огъня не само ще отслаби политически украинското ръководство, като същевременно укрепи Путин, то ще отслаби и неговите сили, когато военните действия почти неизбежно се подновят, пише авторитетното издание "Политико" в статия преведена от БЛИЦ.

Михаил Ходорковски, бивш политически затворник и главен изпълнителен директор на петролната компания Юкос, е автор на „Как да убием дракон: Изграждане на нова Русия след Путин“.


Тъй като безсмислената бруталност на руския президент Владимир Путин срещу Украйна продължава, същото се отнася и за смелата съпротива на Украйна.

Въпреки това, три месеца след началото на контранастъплението, въпреки че украинските сили са постигнали скромни успехи, те все още не са нанесли решителен удар. С наближаването на зимата и разгарянето на войната, гласовете на сирените, призоваващи лидерите на Украйна да преговарят за прекратяване на огъня, ще стават все по-силни – и Путин ще се надява, че тези гласове ще бъдат допълнително усилени с наближаването на президентската кампания в Съединените щати.

Въз основа на всичко, което знам за Путин и природата на неговия режим, моето собствено мнение е, че подобни опити да се убеди Украйна да преговаря с него биха били грешка – и нито едно примирие, договорено при настоящите обстоятелства, няма да донесе мир в дългосрочен план.

Вместо това, това би предоставило на режима на Путин възможност да засили способността си да води война, което рано или късно ще направи.

Но нека разгледаме възможностите и вероятните капани.

Не съм достатъчно експерт във вътрешната политика на Украйна, за да кажа уверено дали президентът Володимир Зеленски може да осигури жизнеспособен публичен мандат за преговори за прекратяване на огъня, но изглежда малко вероятно. И подобни съображения се усложняват допълнително от факта, че за разлика от начина, по който е в Русия, следващия път, когато Украйна провежда избори, нейният лидер не може да знае резултата предварително. Но в името на спора, нека си представим, че Зеленски има политическа воля и е в състояние да дойде на масата.

Това оставя Путин, който въпреки мрачното военно представяне на Русия, тежките загуби, международната изолация и икономическите щети от войната, не смята настоящата ситуация за катастрофална. Колкото и абсурдно да е, руското общество като цяло изглежда приема неговия разказ за „отбранителна война“ и е подготвено за значителни трудности. Въпреки че икономическите санкции имат стратегическо въздействие, те са достатъчно порести, така че в краткосрочен план най-важните пратки да преминат и хазната на режима все още може да покрие увеличените изисквания за заплати, необходими за наемане на войници. Путин също така разчита на това, че Западът се уморява от войната, надявайки се и чакайки американското правителство да е по-склонно да изостави някои от своите европейски интереси.

Въпреки това умората от войната се натрупва в руското общество и пренастройването на икономиката за военни условия отнема време. Запасите от оръжия от съветската ера са на изчерпване, а вътрешното производство е недостатъчно, за да ги попълни - оттам и неотдавнашното посещение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Междувременно населението в превзетите територии в Украйна не е достатъчно интегрирано, за да бъде използвано като ресурс — може и никога да не бъде, предвид нивото на съпротива срещу руската окупация. И с предстоящите избори, колкото и предрешен да е резултатът, Путин ще иска избирателите да почувстват, че нещо е спечелено.

Накратко, точно сега Путин вероятно ще се съгласи на споразумение, което му позволява да запази част от незаконните си печалби. Така че защо да не го направим? Бърза украинска военна победа е малко вероятна, хора умират всеки ден и хората са по-важни от земята, ще кажат някои гласове.

Но нека си представим следващите стъпки, ако такова прекратяване на огъня бъде договорено при сегашните обстоятелства.

След като спря войната, Путин всъщност няма да може да подобри съществено живота на руския народ. Въпреки че процесът на преминаване на икономиката към военна основа може да е сложен, той вече е задвижен и може да бъде обърнат само с висока цена. И Путин също няма да може да отмени международните санкции. Междувременно семействата на стотици хиляди загинали и трайно осакатени войници ще останат, а превзетите територии все още ще бъдат в руини.

Глобалното противопоставяне ще приключи само с края на режима. И сегашното обяснение за състоянието на нещата - "това е войната" - вече няма да бъде налично.

Има и стотици хиляди „ултрапатриоти“, които сега са свикнали със своя специален статут и по-добри доходи по време на война. Путин вече усети тази потенциална заплаха, когато шефът на Вагнер Евгений Пригожин се разбунтува.

Накратко, Путин има няколко причини да използва прекратяването на огъня просто за да си поеме въздух, да натрупа запасите си от оръжия и да придобие нови човешки ресурси, преди да възобнови войната в засилено състояние и във време, което той избере. Най-малко половината украински граждани в завладените територии ще се противопоставят на тяхната окупация и постоянните сблъсъци по линията на конфликта ще бъдат почти неизбежни, което ще даде на Путин много готови извинения да поднови войната.

Следователно прекратяването на огъня би укрепило Русия във военно отношение, но какво би направило то за Украйна?

Много скоро след прекратяването на активните бойни действия доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна ще престанат. Украйна няма капацитета да произведе набора от оръжия, от които се нуждае, за кратък период от време и докато заплахата от нова атака продължава, инвестициите, от които страната се нуждае, за да възстанови икономиката си, също ще бъдат трудни за привличане.

Едно възможно решение би могло да бъде ускорено кандидатстване на Украйна за присъединяване към НАТО или разполагане на сили на НАТО на линията на конфликта. Към момента обаче НАТО и страните, с които Путин би се страхувал от конфликт, не са изразили готовност да направят подобно нещо.

По този начин прекратяването на огъня не само ще отслаби политически украинското ръководство, като същевременно ще укрепи Путин – то също така, в относително изражение, ще отслаби силите на Украйна, когато военните действия почти неизбежно се подновят.

Западът трябва да помни, че всички успешни преговори с Путин трябва да се водят от позицията на военна сила. Насърчаването на Украйна за масата сега би представлявало изоставяне на демократичните ценности, интересите на Запада и суверенитета на съюзник, който е атакуван от тиранин - и от когото най-лошото може да тепърва предстои.

Импулсът да се спасяват животи е добър и е разбираемо преговорите да се разглеждат като средство за постигане на това. Трябва обаче да се пазим от действия, предприети с добри намерения, които в крайна сметка ще струват повече животи, страдания и потисничество в дългосрочен план.