Украинските бронирани машини действат отвъд крайната линия на руския отбранителен слой, през който украинските сили в западната Запорожка област в момента проникват.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

ISW все още не може да потвърди, че украинските сили са пробили напълно този руски отбранителен слой. Геолокирани кадри, публикувани на 21 септември, показват, че бронирани превозни средства са напреднали на юг и са участвали в ограничен бой непосредствено западно от Вербове (на 18 км югоизточно от Оригов).

Не е ясно обаче дали украинските сили запазват тези позиции. Това е първият наблюдаван случай те да използват бронирани машини извън руската трислойна отбрана.

Присъствието им показва, че украинците са осигурили пробива си в първите две линии на този слой достатъчно, за да прокарат превозни средства през пробива. Украинските сили вероятно са потиснали руската артилерия и други противотанкови системи в района достатъчно, за да придвижат превозните си средства напред.

Това са важни признаци за напредък в украинската контраофанзива.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 20 и 21 септември, показват, че украинските сили също са напреднали на запад и югозапад от Върбове.

Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 21 септември, че украинските сили са пробили главната руска отбранителна линия в западната Запорожка област с бронирани превозни средства. Изданието цитира неназован украински офицер, служещ в района. Украинските сили са напреднали до ръба на Новопрокоповка (на 16 км южно от Оригов), но ISW все още не разполага с потвърждение.

Руските сили, които в момента се отбраняват в западната Запорожка област, не успяха да попречат на украинските сили да напредват постепенно, но стабилно от средата на август. ISW постоянно наблюдава как украинските сили правят бавен, но редовен напредък в западната Запорожка област, въпреки страничното преразпределяне на елементи от сравнително елитни части от руската армия за укрепване на руските отбранителни операции в западна Запорожка област.

Руските военни преразпределиха странично елементи от 7-ма гвардейска планинска въздушнодесантна дивизия и 76-та гвардейска дивизия в района на Роботине в средата на август, за да отблъснат украинските атаки и евентуално да облекчат елементи от 22-ра и 45-та отделни бригади на "Спецназ", които контраатакуваха  по време на ранните фази на украинските контранастъпателни операции.

Геолокирани кадри, публикувани на 20 и 21 септември, показват елементи на 22-ра гвардейска бригада, действаща западно от Вербове (18 км югоизточно от Оригов), което предполага, че руското командване тактически ги е прехвърлило да се защитават в областта.

Украински войник, отбраняващ се в Южна Украйна, заяви пред WSJ на 21 септември, че руските контраатакуващите щурмови части са по-силни. Изявленията на украинския войник са в съответствие с наблюденията на ISW, че сравнително елитните елементи изглежда са основните елементи за контраатака в западната Запорожка област.

Украинските сили извършиха серия от удари с дронове и ракети, насочени към руското летище близо до окупирания Саки, Крим, и може да са повредили руски самолети. Отделът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили са започнали комбинирана атака срещу руското летище близо до Саки (60 км северно от Севастопол).

Suspilne Crimea съобщи, че източници в украинската служба за сигурност (SBU) са заявили, че SBU и украинският флот са изстреляли дронове, за да преодолеят руските системи за противовъздушна отбрана близо до летището и след това са нанесли удари с ракети Neptune.

Съобщава се, че дванадесет руски бойни самолета, включително изтребители-бомбардировачи Су-24 и Су-30, са присъствали по време на ударите, а източници от СБУ на Suspilne заявиха, че ударите са причинили неуточнени сериозни щети на летището.

ISW обаче все още не е видял кадри, описващи подробно последиците от украинския удар. Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), твърдяха, че руската противовъздушна отбрана е свалила до 19 украински дрона над Черно море и Крим в нощта на 20 срещу 21 септември, но не признаха никакви украински ракетни удари.

Черноморският флот на Русия управлява летището в Саки, което е последната цел на Черноморския флот, която украинските сили са ударили.

Сателитни изображения потвърждават, че украинските сили също са ударили 744-ти комуникационен център на командването на Черноморския флот в окупирания Крим на 20 септември като част от очевидното украинско усилие да атакува съоръжения на Черноморския флот.

Изображенията показват, че украинските удари са унищожили значителна част от командния пункт край Верхносадово (16 км североизточно от Севастопол).

Украинските сили все по-често атакуват военноморските сили на Черноморския флот в и около Крим през последните седмици, включително удар, който унищожи десантен кораб от клас "Ропуча" и подводница от клас "Кило" и повреди военноморската ремонтна база "Севморзавод" в Севастопол.

Черноморският флот на Русия е част от руския флот, подчинен на Южния военен окръг (ЮВО), но командва въздушни и сухопътни части в окупирания Крим и на други места по фронта в Украйна в допълнение към своите военноморски кораби. Подразделения на 810-та морска пехотна бригада на Черноморския флот участват в критични отбранителни операции в западната Запорожка област, а 22-ри армейски корпус на Черноморския флот отбранява позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Контролът на Черноморския флот върху летището в Саки му дава отговорност за наземни самолети в допълнение към военноморските му средства. Черноморският флот изглежда носи голяма отговорност за поддържането на руската логистика от Краснодарския край и окупирания Крим до руската групировка в Южна Украйна, особено след като украинските удари усложниха руските наземни комуникационни линии в района.

Руските сили редовно нанасят удари с дронове и ракети от активите на Черноморския флот и в зоната на отговорност на Черноморския флот в окупирания Крим и Краснодарския край. Черноморският флот е единствената официална структура на руската армия, която е имала дългосрочно присъствие в окупирана Украйна, тъй като е със седалище в Севастопол отпреди незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г.

Черноморският флот е нещо повече от военноморски сили активи, а украинските атаки срещу Черноморския флот вероятно ще постигнат ефект отвъд деградацията на руския военноморски капацитет.

Руските сили извършиха изключително голяма серия от ракетни удари срещу Украйна в нощта на 20 срещу 21 септември, което вероятно ще съответства на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Съединените щати.

Украински източници съобщиха на 21 септември, че руските сили са изстреляли 44 крилати ракети Kh-101/Kh-555/Kh-55, насочени към украинска енергийна, индустриална и гражданска инфраструктура в град Киев, град Черкаси и град Лвов.

Съобщава се, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала 38 руски крилати ракети.

Украински източници съобщиха също, че руските сили са изстреляли шест ракети С-300 по град Харков.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви, че руските сили са изстреляли ракетите на няколко вълни от различни посоки и че ракетите са променили курса си по маршрута си.

Руски блогъри разшириха снимки и кадри, за които се твърди, че показват последиците от руските ракетни удари в цяла Украйна.

Руските сили не са извършвали сравнително мащабен ракетен удар от нощта на 29 срещу 30 август, когато руските сили изстреляха 28 крилати ракети срещу Украйна.

Кремъл продължава да засилва разделенията между Украйна и централноевропейските ѝ партньори след оттеглянето на Русия от Черноморската зърнена инициатива. Износът на украинско зърно по европейските сухопътни маршрути доведе до напрежение.

Полският премиер Матеуш Моравиецки обяви на 20 септември, че Полша ще се съсредоточи върху изграждането на собствени оръжейни арсенали и повече няма да прехвърля оръжия на Украйна.

Полският и украинският министри на аграрната политика обаче се договориха на 21 септември да работят заедно за намиране на решение по отношение на износа на украински селскостопански продукти през следващите дни.

Съобщава се, че руската Държавна дума ще предложи законопроект, позволяващ на Руската национална гвардия (Росгвардия) да включва доброволчески формирования на фона на продължаващите слухове за групата "Вагнер", действаща заедно с нея.

Руският председател на комисията по информационна политика на Държавната дума Александър Хинштейн съобщи, че членовете на Държавната дума и Съвета на федерацията планират да внесат на 22 септември законопроект, който ще позволи включването на доброволчески формирования в "Росгвардия".

Хинштейн заяви, че законопроектът ще разшири всички досегашни правомощия и механизми на руското МО към "Росгвардия", тъй като "Росгвардия" изпълнява задачи във войната в Украйна, подобни на тези на руското МО.

Хинштейн твърди, че руският президент ще взема решения относно доброволческите формирования на Росгвардия.

ISW по-рано съобщи, че руски източници твърдят, че някои служители на групата "Вагнер" работят в тясно сътрудничество, за да участват отново във войната в Украйна.

На 18 септември руски блогър заяви, че директорът на "Росгвардия" Виктор Золотов се е срещнал със сина на починалия финансист на "Вагнер" Евгений Пригожин, Павел Пригожин и командира Антон Елизаров (известен като "Лотос").

Руските опозиционни медии, вътрешни източници и блогъри твърдят, че Евгений Пригожин е оставил активите си на Павел Пригожин и той ще поеме управлението.

Кремъл прокарва пропагандни разкази, които подчертават руската артилерия и авиация, като същевременно омаловажават усилията на руските сили, провеждащи сухопътни операции, вероятно с цел да се избегне обсъждането на загубите на руски персонал и слабите контрабатарейни способности.

Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 21 септември, че администрацията на руския президент е разпространила наръчник на 19 септември, инструктирайки медиите, свързани с Кремъл, да подчертаят загубите на украинска техника и персонал.

ISW редовно наблюдава руски части, които активно участват в наземни атаки, а руското информационно пространство многократно се оплаква от слабите възможности на руските сили за борба с бойните действия.

Кремъл вероятно цели да обвини арменското ръководство и Запада за неотдавнашната военна операция на Азербайджан в Нагорни Карабах. Съобщава се също, че ръководството на администрацията на руския президент съветва медиите, свързани с Кремъл, да обвинят Запада и арменския премиер Никол Пашинян за признаването на суверенитета на Азербайджан над Нагорни Карабах.

Ръководството също съветва държавните медии да подчертаят ролята на руските миротворци в "евакуирането на цивилни". Руското правителство вероятно се опитва да представи като лошо ръководството на Пашинян след поредица от изявления, критикуващи връзките на Армения с Русия.

Украински официални лица съобщиха на 21 септември, че руските окупационни служители продължават усилията за принудителна мобилизация в окупирана Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руски окупационни служители раздават призовки на мъже на възраст от 18 до 60 години в окупирания Мирн, Херсонска област.

Началникът на военната администрация на Запорожка област Юрий Малашко заяви, че руските окупационни служители са увеличили усилията за мобилизация в окупираните територии след приключването на регионалните избори.

Ръководителят на военната администрация на Луганска област Артьом Лисогор заяви, че руската окупационна полиция активно търси мъже, които са в списъците на военната регистрация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук