В момента има хоризонт и перспектива за съставяне на правителство в България, но "на този етап няма никакви индикации, че ще продължи процесът на създаване на такъв редовен кабинет". Рискуваме ерозия на "демократичните основи на държавата", което ще доведе до авторитарен и дори тоталитарен режим.

Това каза политологът Георги Киряков, пише investor.bg.

"Не бива да се пренебрегва възможността европейските общества да преосмислят позицията си спрямо новия ред, който се опитват да наложат Китай и Русия на фона на една ерозия в единството на Запада.

Ако Русия загуби катастрофално война в Украйна, ще бъде изкарана от формулата, но Китай продължава да стои като проблем за Запада и западния свят, коментира още той.

Въпреки че има перспектива за нов кабинет у нас, процесът може да не продължи, защото "все още е неясна позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов накъде да поеме самият той", каза още политологът.

Според него алтернатива има, но тя е "лоша за страната", и това е служебно правителство и поредни предсрочни избори.

Има вероятност да тръгнем "към една форма на държавно устройство (бавно и полека)" с "друг тип политически взаимоотношения" при "ерозиране на демократичните основи на държавата" - "авторитарен режим и накрая може да се стигне до тоталитарен режим".

"Не знам защо президентът Радев забави връчването на втори мандат. Нямаше никакво основание, при положение, че две големи партии вече са заявили ясно желание да направят някаква форма на коалиция, на някакво мнозинство в Парламента и да се състави редовен кабинет". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук