Политологът Сергей Петров коментира изказването на премиера Кирил Петков от днес, който заяви, че Русия оказва влияние в България.

"Все по-трудно ми става да разбера какво иска да каже Кирил Петков във всяко негово изказване. Днес разбрахме, че днес за първи път той е разбрал явно, че Русия се опитва да упражнява някакво влияние в България. Което е доста изненадващо за човек, който е министър-председател на тази държава", каза Петров пред Нова телевизия.

Сергей Петров

"Трябва да обърнем внимание на нещо много важно. Корупцията не е български феномен, а световен, съществува във всички държави. Да смятаме, че Русия ни привнася корупция, не е особено сериозно.

Разбирам защо се опитва да го представи по този начин. В момента ситуацията е такава, имаме общ враг и пред американците е важно да засвидетелстваме своята позиция. Ние се извиняваме за всичко.

Като суверенна държава трябва да се абстрахираме при всяко много сериозно влияние във вътрешно политическите дела от някоя от двете страни. Поради географските ширини, на които се намираме, винаги ще бъдем обект на политически интереси и ще има опити за влияние както от Изтока, така и от Запада.

Времената са такива, че трябва да се заема позиция. Ние не сме се позиционирали никак. България няма ясно изявена позиция", коментира още политологът.