Виждаме, че ПП са загубили част от подкрепата и доверието към себе си, а „Възраждане” е успяла да консолидира т.нар. крайно националистическия вот, който традиционно е 10%. Що се касае до ИТН – те успяват почти невъзможното – от първа политическа сила да са почти на ръба. Това заяви пред Нова телевизия политологът Сергей Петров, коментирайки последното проучване на „Тренд”.

„Динамиката е много силна и утре картинката с резултатите може да бъде съвсем различна”, уточни той.

"Възраждане" по-скоро го възприемам като някакъв късен живковизъм, който се опитва да комбинира в себе си чувства на патриотизъм и национализъм и в същото време има някаква носталгия към режима преди 89 година. Така го възприемам, защото сама по себе си лявата идеология се бие с концепцията за национална държава”, коментира той.

„Имаме кабинет, който е доста цветен, по важните въпроси консенсуси няма. Остава усещането, че има консенсус основно един въпрос – запазване на коалицията.

Те трябва да се справят с предизвикателствата и да отговорят на очакванията”, подчерта Петров.

По думите му е нормално ГЕРБ да дръпнат с няколко процента. „Те са в комфорта да са опозиция и в тежки времена да не взимат тежки решения”.

Сергей Петров коментира и резултатите на новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев. Според него Янев ще трябва да излезе от зоната си на комфорт и поведението му ще е това, което ще покаже дали ще успее.

Според колегата му Стойчо Стойчев големият проблем пред „Български възход” е, че хората са свикнали да се доверяват на Стефан Янев, защото е вдъхвал спокойствие. Като политически лидер обаче ще трябва да влиза в сблъсъци. „Не зная дали това ще му свърши работа. Агресивните политици започнаха да плашат хората”, посочи Стойчев.

„Направи се и невъзможното, за да бъде свален ГЕРБ. Затова сега правителството е от две половини - по-консервативни, които обаче искат предвидимост на държавата и либерали. Някои от тях управляват едва ли не с отвращение. И тази малагама от несъвместими неща в правителството доведе хората до мнението, че в управляващото мнозинство има един голям вододел, който беше подхванат и от президента Радев, който от подкрепящ зае позицията на критикуващ. 

От друга страна трябва да кажем, че дори в разделението си ние успяхме да бъдем пасивни по отношение на тази групировка в българското общество, която нараства и тя е основно от пацифисти и хората за неутралитет. Ние говорейки за това дали да помагаме или не на Украйна, в действителност нищо не правим и продължаваме да правим нищо. Имам чувството, че войната ще свърши, а ние ще продължаваме да спорим дали да ремонтираме украинската военна техника или не.

Та по тази логика нормално е тези две половини на управляващото мнозинство взаимно да се редуцират до по-малки обеми, което оставя да стърчат по-социално структурираните партии като ГЕРБ. Не че ГЕРБ расте, не, те стоят на едно място”, посочи той.

„Г-н Трифонов нищо фундаментално не е сгрешил в своята партия, за да стигне ИТН до положение, в което докато влезе в парламента и се стопява. Но уви, така стоят нещата. Изборите, които имаме напоследък, му скъсиха политическия живот”, каза още Стойчев.