Войната между служебния кабинет на Румен Радев и предишното правителство на Бойко Борисов продължава да се разраства с пълна сила. В публичното пространство непрекъснато се хвърлят обвинения кой е докарал нещата в това състояние. Виновни сякаш няма.

С новите избори ли ще дойде политическият Видовден у нас?

"Ако трябва да говорим за Видовден и за възмездие - темата е актуална от няколко години насам. Къде е възмездието, кой е виновен, кой е отговорен за голяма степен за забавеното развитие на България. В момента имаме друг етап, защото напрежението и разделението станаха много големи. 

Миналата година обществото беше изхвърлено в едно безвъздушно пространство, в което атомите на двете крайни позиции застанаха много крайно. Оформиха се две Българии, една България, която не приема и не разбира гледната точка на другата. И една малка част от хора, на които не им е ясно какво се случва", каза пред Bulgaria ON AIR политическият психолог проф. Антоанета Христова.

По думите ѝ те определят какво ще се случи на истинския Видовден, когато ще погледнем не само политиците, но и самите себе си.

"Системните партии са в някакъв възход и влизат в кондиция. Видовден може да е ден за опозиционните партии. Все още не е ясен резултатът от изборите, битката тепърва започва, тя ще продължи по време на цялата кампания", заяви политологът Георги Киряков.

И е категоричен, че война между институциите няма.

"Има война между управляващите в момента служебния кабинет и президента, и тези системни партии, които участват в изборите. Война между институциите имаше преди изборите на 4 април, когато имаше остра конфронтации между Министерския съвет и президентството.

Възможно е отново да попаднем в ситуация, в която институциите да воюват до следващите избори, които са президентски, или нови предсрочни избори, както се очертава. Не е малка вероятността това да се случи", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Киряков подчерта, че политиците са служители на обществото.

"Задаваме въпроса дали в България имаме гражданско общество, което да бъде достатъчно ефективно. В демократичните държави, които са устойчиви, неправителствените организации са основен фактор, който успява да влияе върху процесите - и да има добра комуникация с политическите партии, и да се правят добри предложения за ново законодателство и да осъществяват контрол върху неговото прилагане. 

Нашето гражданско общество е сбъркано по отношение кой, как и колко мотивирано контролира политическите партии. Ето затова се налага и се стига до там, че хора излизат на улицата", коментира още проф. Христова.

Георги Киряков смята, че публичните средства се изразходват непрозрачно и че действията на служебното правителство не би трябвало да водят до радикална промяна.

"Публични средства се изразходват по усмотрение на управляващите, без да са съгласувани по никакъв начин с хората. И още една много порочна практика - да се разпределят средства на близки до отделни партии фирми. Това е в ущърб на обществото, защото тези фирми не определят дневния ред на обществото", подчерта той.

По думите на Христова след 89-та хората у нас не са намерили мястото си.

"Служебното правителство чисти шефове на каквито и да е институции. Това е видно. Те имат социалистическо състезание кой да извади повече компромати срещу предишните управляващи. Усещам, че Стойчо Кацаров има особен афинитет към определени нови политики и се опитва да ги положи като основа, за да може след това да се продължи при определени обстоятелства", добави политическият психолог.

А според Киряков честните избори ще зависят от ЦИК и служебното правителство.