Димитър Ганев е политически коментатор, доктор по политология. През 2011-2012 г. координира проект на Оксфордския университет за изследване на медийната среда в България и страни от бившия Източен блок. Между 2011 г. и 2016 г. е политолог в социологическата агенция „Галъп интернешънъл“. Съосновател на изследователски център „Тренд“.

Ганев даде интервю пред "Марица":

- Г-н Ганев, негативно ли ще се отрази отказът на Слави Трифонов да участва в партийна листа на "Има такъв народ"  на изборите на 11 юли?

- Възможно е отсъствието на г-н Трифонов от листите да се отрази негативно, без да искам да преувеличавам ефекта от подобно действие. Традиционно там, където лидерът на формацията е водач на листа в някой от многомандатните избирателни райони, сме наблюдавали по-добър резултат на партията, отколкото представянето в други райони.

На предишните избори г-н Трифонов беше водач във Варна и Стара Загора, където действително резултатът на "Има такъв народ"  беше от най-високите, които формацията получи, по-висок от националния. Но не това ще преобърне вота на 11 юли, няма да направи автоматично г-н Трифонов трети, няма да доведе до електорално рухване на партията или някакви подобни мрачни сценарии.

- Могат ли ГЕРБ да запазят първата си позиция предвид острите атаки, на които са подложени?

- Трябва да имаме предвид, че съвсем скоро, на 4 април,  бяха проведени парламентарни избори, на които разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" беше сериозна. Най-вероятно ерозия в резултата на ГЕРБ ще има, но те тръгват от сравнително висока точка - близо 840 000 гласа. Докато "Има такъв народ" бяха с 565 000 гласа.

Едва ли ерозията при ГЕРБ ще е колосална. Още миналото лято, заради протестите, обществената подкрепа за партията на Борисов спадна с няколко процентни пункта - видяхме го като данни в нашите проучвания, които публикувахме. След септември 2020 г. обаче остана твърдото ядро на ГЕРБ, което излезе и на изборите. Дори да има ерозия в оставащия месец до изборите, тя ще стигне само донякъде - примерно ГЕРБ да паднат до 750 000 гласа.

Не знам обаче дали г-н Трифонов и партията му имат потенциал да вдигнат подкрепата си толкова много - над 700-750 хиляди. Затова казвам, че разликата на изборите между двете формации е много съществена и няма да е никак лесно да си разменят местата. Това ще означава едните да паднат със 150 000, а другите да качат с толкова.

Това ще е трудна задача за "Има такъв народ", тъй като поведението им след последните избори не беше еднозначно одобрявано. След парламентарните избори хората искаха да се състави кабинет и привиждат в поведението на г-н Трифонов някаква форма на бягство от отговорност. Това не позволява на партията му да расте с кой знае колко сериозни темпове.

Разбира се, говорим за ситуацията на 8 юни 2021 г. Всякакви форсмажорни обстоятелства могат да преобърнат това. Всеки ден има някакви ревизии, вадят се някакви скелети от гардероба, къде с доказателства, къде без. Това може да доведе до промяна, ако се изкара нещо сериозно. Но на 8 юни нещата стоят така.

- Очаквате ли по-значимо ляво присъствие в следващия парламент предвид новата, по-широка коалиция? 

- Новата лява коалиция беше оптималният и възможно най-добър ход на Корнелия Нинова в тази тежка ситуация, в която се намира БСП. В някакъв смисъл лидерът на БСП ревизира част от политиката си и вместо разказа за разединение от последните години сега по-скоро чуваме разказ на обединение, било то дори и с Георги Кадиев и Румен Петков. Тяхната електорална тежест е нищожна.

Въпросът е, че през този разказ за обединение могат да се върнат част от избирателите на БСП, но без това да прави някаква грандиозна разлика. В тоя смисъл мястото на социалистическата партия като трета политическа сила е сигурно, поради очакването за известен ръст на "Има такъв народ" и доста голямата дистанция от четвъртия - ДПС.

Дори да има динамика в обществената подкрепа за лявото обединение, съм скептичен, че ще има качествена разлика. Т.е. третото място на Корнелия Нинова и БСП като че ли е сигурно на този етап, пак със стойности, близки до половин милион гласоподаватели.

- Ще видим ли Жан Виденов отново депутат?

- Електоралният потенциал, с който разполага Виденов, цепи доста гласове от БСП. Става въпрос за гласоподаватели, които гравитират около това ляво пространство, без задължително в последните години да не са гласували за БСП.

Част от тях може да са отишли през годините в "Атака", във "Възраждане". Г-н Виденов е носител на някаква форма на морален капитал - това е основното му предимство в рамките на тази кампания. Около него има разказ, че е влязъл беден и беден е излязъл от политиката, и то в страшно време, каквото бяха 90 години. При огромния дефицит на справедливост в обществото ни това със сигурност не е малък политически капитал.

Въпреки всичко, съм доста скептичен за перспективата формацията да успее да прескочи 4%-вата бариера.  

- Печеливш  ход ли предприеха Българските патриоти с отказа лидерите на ВМРО, НФСБ и "Воля" да не са включени в листи?

- Патриотите спешно се нуждаеха от разказ около обединението си. Намериха разказа  „Лидерите крачка назад”. В известен смисъл това е добър разказ - така показват, че не напират към парламента на всяка цена.

В противен случай обединението на трите партии не би изглеждало никак лицеприятно - явихме се поотделно на избори, не успяхме. Сега дайте да се обединим, за да влезем! Това щеше да бъде слабо послание, което веднага щеше да бъде разчетено като интересчийско. Освен това, между лидерите на новата патриотична коалиция са прехвърчали искри през годините, особено между Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. Те избегнаха неприятния момент това да им се напомня, оттегляйки се от листите.

Трудно ми е да преценя дали ще им стигнат силите да влязат в парламента. Най-вероятно ще зависи от представянето им в кампанията. Сигурно е, че аритметичният сбор не е решение на уравнението. Ако сметнем, че на 4 април ВМРО имаха 116 000 гласа, коалицията "Воля" и НФСБ имаше 75 хиляди гласа, това не означава, че ще имат заедно 190 000 гласа. Не математическият сбор, други неща решават в политиката.

- Сметки без кръчмар ли са заявленията на Мая Манолова, че" Изправи се! Мутри, вън!" ще е четвърта сила на изборите с  удвоен брой депутати?

- Това са желания, които не изглеждат реални към момента. Те са на шесто място, докато четвъртият и петият са ДПС и "Демократична България" съответно с 335 000 и 302 000 гласа, а формацията на Манолова спечели двойно по-малко на 4 април. Не съм склонен да приема, че може да реализира двоен скок в гласовете на 11 юли. Но преди избори и след лов най-много се лъже.

- Само екзотика в листите ли ще останат лица като Маринела и Ветко Арабаджиеви?

- Те са част от маргинални формации. Нямат шанс да влязат, вероятно го правят заради съдебните си дела - да получат временен имунитет като кандидати за народен представител.

- При сегашните обстоятелства неизбежен ли изглежда втори мандат на президента Радев?

- Твърде рано е за прогнози. Не знаем кои партии ще издигат кандидатури, кои партии ще подкрепят Радев, освен БСП. Не знаем и кой ще е кандидатът на ГЕРБ. Президентските избори ще се повлияят и от резултата на парламентарните.

- Основателни ли са очакванията, че следващият парламент ще е по-дълъг и ще успее да формира кабинет?

- Споделям напълно подобни очаквания. Смятам, че след като се състави следващото Народно събрание, ще се формира редовно правителство. И след изборите на 4 април общественото мнение беше в посока на това да се направи някакъв кабинет. Голям е рискът да бъде оттеглена подкрепата на едни нови парламентарни избори за партиите, които не поемат отговорност.

Втори път им даваш властта и те не правят кабинет! Вероятно около ядрото на т.нар. протестни партии - "Има такъв народ", "Демократична България" и формацията на Манолова, ще се опита да състави някакъв редовен кабинет. Той няма да изглежда по много по-различно като форма от служебния. Не изключвам и част от министрите да си останат на постовете.  

Ще се направи кабинет, защото ИТН няма друга възможност - в противен случай може да се стигне до оттегляне на подкрепата за партията. Тогава може Борисов и ГЕРБ да спечелят от подобен сценария, какъвто ИТН и останалите партии на протеста не искат да се случва.