Много динамични фактори влияят върху общественото мнение. Отдавна не си спомням кампания, в която събитията се движат на забързан каданс. Много разнопосочни събития влияят. Това каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. 

Тя очерта някои ключови интриги във вота: "Първата е за първото място заради малката дистанция между ГЕРБ и ИТН. Втората интрига е какво ще е съотношение между електоралната подкрепа за т.нар. "партии на протеста". 

"Около 40% от хората искат да се излъчи политическо правителство с мандат на политическите сили в следващия парламент. Втора възможност, която се подкрепя от около 1/4 от хората - няма проблем следващото правителство да бъде близко по формула и вид до служебното правителство.

Ключовата разлика е евентуалното участие на партията, която се приема като участник в такова управление - БСП. Това вече ще е някакъв вид експертен кабинет с подкрепа на определени партии", отбеляза Димитрова.
 
Тя посочи и един интересен парадокс – политическите партии са извън фокуса на медиите, които са се фокусирали върху работата на служебния кабинет. „Шоуто на Рашков и Минеков измести шоуто на Мая Манолова“, обобщи тя.
 
Според Димитрова, ако партиите не успеят да привлекат отново вниманието на хората на терена на политическата конкуренция, активността на изборите може да малка.