"Наблюдаваме официално скъсване между президента и досега управлявалите. В началото на кабинета "Петков" Румен Радев беше от страната на управлението, а сега застава в неутралната позиция, където по Конституция би трябвало да бъде президентът. Виждаме края на едно извънредно положение, каквото държавният глава неформално обяви през лятото на 2020 година, когато излезе с вдигнат юмрук".

Това каза пред БНР политологът Тончо Краевски.

И допълни, че четворната коалиция ще се опита да наложи интерпретацията, че президентът е сменил съюзниците:

"Но това е плоско обяснение, защото Румен Радев не минава на страната на ГЕРБ и ДПС, а се опитва да застане на равно разстояние от всички".

Политологът посочи усещането на електората на БСП - че по-лоялен на техните възгледи е Румен Радев:

"Цялата четворна коалиция ще направят грешка, ако влязат в остър конфликт с Радев. Корнелия Нинова откри огън и емоцията, както винаги в българската политика, взе връх, а това е грешка".

Според него, ако ПП се затвори в коалиция с ДБ, ще си затвори пътищата към това да продължава да изсмуква електората на останалите протестни партии от 2020-2021 година и към монополизирането на това пространство:

"Смятам, че ПП ще се опитат да задържат този голям електорален съюз между София и провинцията. Те знаят, че за да останат голяма партия, трябва да се опитат да задържат този съюз".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук