Във вторник президентът Румен Радев представи кабинет №100. По време на церемонията, която се състоя на „Дондуков“ 2, служебният министър Гълъб Донев деликатно жегна управляващите от кабинета „Петков“.

Докато на България бе представяна новата власт, отиващият си от поста Кирил Петков, реши да се обърне към нацията. БЛИЦ припомня, че той заговори за апокалипсис и троянски кон във властта, визирайки лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

На фона на това политологът доц. Стойчо Стойчев предупреди, че Кирил Петков и Асен Василев може и да се „обърнат“ и с безскрупулен ход да влязат в коалиция а ГЕРБ след изборите.

БЛИЦ припомня, че вече стана ясно, че извънредните парламентарни избори ще бъдат на 2 октомври 2022 година

Именно по този повод БЛИЦ попита читателите си за кого ще гласуват, ако вотът е сега. „Отиваме на предсрочни избори, за кого бихте гласували?“ – бе питането на медията ни.

Резултатите бяха донякъде изненадващи, донякъде – не.

Като категоричен победител на изборите бе поставена коалицията ГЕРБ-СДС, които събраха 40.53%.

Мнозина социолози, политолози и други изборни експерти твърдят, че втора политическа сила ще е „Продължаваме промяната“ (ПП). Е, според читателите на БЛИЦ това изобщо не е така. 

На второ място те поставиха „Възраждане“, давайки им 35.96%.

От ПП бележат истински крах в анкетата на БЛИЦ. Те събират едва 3.87%. БСП имат повече подкрепа от тях – 5.11%.

Интересно е, че само това са партиите, които според читателите на БЛИЦ минават четирипроцентовата бариера. 

Малко под минимумът се нарежда партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. „Български възход“ печели 3.8% от читателите на БЛИЦ.

Извън Народното събрание (НС) остават засега ИТН с 1.66%. Малко под тях са от „Демократична България“ (ДБ) с 1.03%. От ДПС събират 0.75%.

1.17% от читателите на БЛИЦ са казали, че ще гласуват за „Други“, а 6.11% са категорични, че няма да гласуват на предстоящия извънреден парламентарен вот.

Участвайте в новата анкета на БЛИЦ: „Какво очаквате от новия служебен кабинет?“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук