Мощната конфронтация през кампанията ще минира възможността за коалиция между първите две формации. Това каза пред Радио "Фокус" Димитър Ганев, политолог, и съосновател на изследователски център "Тренд“.

"Няма да видим нещо кой знае колко различно в рамките на тази кампания, при положение, че тя е пета за последните две години. Но новината за евентуално обединение между "Продължаваме промяната" и ДБ вероятно ще доведе до още по-висок градус на конфронтация между първите две партии по простата причина, че първото място ще бъде оспорвано между ГЕРБ и обединението", коментира Ганев.

Според него тази мощна конфронтация, който ще видим в хода на кампанията, ще минира възможностите за една голяма коалиция между първите две формации. Той добави, че това говори, че 49-ото НС може да не се справи с основната си задача - да излъчи редовен кабинет.

Абе, вие нормални ли сте, бе? - отсече Слави, сравнявайки Петков с Дъмбълдор и сексуалната му ориентация

"В ляво не мисля, че се очертава нов сериозен субект, който може да размести по някакъв начин пластовете. Аз далеч не съм сигурен, че въобще ще се стигне до такова обединение, явяващо се на избори, но дори и да се стигне то надали има възможността за някакъв по-сериозен пробив.

Колкото до "Български възход" там ситуацията най-вероятно ще зависи от социологическите проучвания, които "Български възход" ще наблюдават в последните седмици, за да решат в какъв формат да се явяват", поясни Ганев.

По думите му ключово ще бъде за подобни предизборни съюзи как ще бъдат разказани в хода на кампанията, дали ще има напрежение помежду им.

Политологът подчерта, че рисковете за подобно обединение са много - най-голямото предизвикателство пред тях е да дадат някакъв бонус над аритметичния сбор на двата си електората, второто предизвикателство е подредбата на листите.

Той изтъкна, че подобна коалиция не решава политическото уравнение на кризата, в която се намираме.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук