Идващите избори ще покажат дали конструкцията ни ще е правилна. Това заяви в ефира на Нова телевизия Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Политиката човек не трябва да я усеща само през телевизора. Трябва да я усеща по джоба си, по улицата и по града, в който живее. От 2 години кое стана по-добре, ние не управляваме от толкова. Кое е по-добре?", запита риторично той.

„България има нужда от стабилност и посока, има нужда и от отговорност“, каза той.

По думите му срещата между Нинова и Борисов не е съглашателство, а лидерска среща. „Докъде я докарахме? Лидери на партии си говорят с нормален тон и се правят веднага новини за коалиции“, каза Дончев.

„Щом не е изнасяно оръжие директно с контрагент Украйна, значи че е минавано през посредници. Г-н Гаджев коментира какво остава в посредника“, каза той.

На Дончев бе припомнено, че Асен Василев се е заканил да съди Борисов за думите му, че ПП е спечелила близо 1 млрд. лева от посредничеството за оръжията.

Да го съди, чудесно, но няма за какво да го осъди“, категоричен бе политикът.

„Подлагаме на проблематизиране очевидни неща. Г-н Борисов, заедно с колегите задава въпроси. Добре е някой да отговори. Петков пред вас каза, че контрагентът е бил Пентагона. Аз се съмнявам да има една фактура от там извадена. Ние имаме съмнения“, каза той.

„Терминът „борисовки“ не знам какво означава, обаче сигурно го използват, защото нямат адекватен отговор. Те не искат да отговорят детайлно и експертно. Нека г-н Петков донесе фактура от Пентагона, ще се радвам да я видя, такова чудо не съм“, каза още политикът от ГЕРБ.

„ГЕРБ иска да има механизъм за разследване на главния прокурор. Ние нямаме колебание по темата. Така ми задавате въпроси, сякаш ние имаме комплекси от темата“, каза Дончев.

„ДБ и ПП дори не бяха в зала, ако темата за главния прокурор беше важна, поне лидерите им щяха да присъстват. Тази точка е важна за ГЕРБ“, категоричен бе той.

Дончев бе категоричен, че не може да се спазват правилата само, когато ни харесват.

Според него политиците са обърнали политиката на окопна война между партиите, а идеята всъщност трябва да е различна.

„Трябва да има компромиси, да се търсят обединения и т.н. Политиката затова не произвежда нищо, което е от значение за хората, затова и избирателната активност пада“, каза той и добави, че очаква ГЕРБ да остане първа политическа сила.

„Докато тонът на универсално противопоставяне не бъде сменен, няма как да се промени нищо в парламента“, категоричен бе Дончев.

„Зад всеки политик стоят български граждани. Те едва ли са го изпратили в парламента с идеята просто да се кара с другите. По-скоро този политик е там, за да намира правилните решения и компромиси и да е полезен именно за тези хора“, подчерта той.

По думите му трябва да има разговори за политическата прагматика – за икономика, финанси, здравеопазване.

„Добрият тон не означава всички да плеснем с ръце и да се прегърнем. Коалиция се прави между партии, които имат принципно сходства, коалиция, която би била приета от обществото“, каза още бившият министър по еврофондовете.

Дончев не се нае да прогнозира дали структурите на ГЕРБ биха се съгласили да има коалиция с левицата в лицето на БСП.

Той бе помолен да коментира новата голяма дясна коалиция, в лицето на ПП и ДБ:

„Те може би ще са някаква огромна коалиция, все пак в момента в нея влизат 6 партии, а се канят и за още. Ако трябваше да съм груб, щях да кажа, че това е политически башибозук  - нередовна войска от всякъде с цел да бъде нападнат друг, но не съм груб и няма да го кажа“, заяви той.

Политикът от ГЕРБ бе помолен кратко да коментира и темата на референдума, иницииран от Слави Трифонов за промяна на формата на държавно управление:

"Няма, поне в демократичния свят, президентска република, която да не е с двукамерен парламент и силни регионални структури на властта. Това е опит за преосноваване на държавата или поне на устоите й", смята Дончев.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук