Предизборната кампания може би няма да е толкова кална, но с привкус на взаимни обвинения, “хлъзгава борба“, ако се изразим така. В момента всичко е в контекста на двустранните, дори тристранните обвинения, защото държавният глава също се явява страна в тях без да има политически проект, който да подкрепя в момента. Това каза пред БНР политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

“Предлагане има, знаете на всички избори, ако трябва да го отнесем към общия брой партии, регистрирани в страната, можем да кажем, че около 10% от всички възможни субекти участват в изборната надпревара. Има достатъчно различни субекти. Друг е въпросът дали те ни предлагат реални и изпълними политически програми “, каза още Димитров.

“Ако трябва да следваме някой класически схващания и ПП, и ИТН, и групата партии около Мая Манолова преди това, не предлагат в истинския смисъл на думата предизборни платформи и програми, на които да стъпим и да обсъждаме. Много често се предлагат краткосрочни мерки и намерения“, добави той.

Според него “предизборните програми са гаранция, че тази партия може да води дебат във всички направления“: “Това означава, че дадената партия е мислела и се е подготвила. Политическите партии, които участват в момента, не предлагат твърде много на избирателя в това отношение.“

ПП се явява самостоятелно на изборите

“За ПП може би няма да има разлика, но може би за ДБ самостоятелното явяване ще се окаже доста рисково.

Не можем да кажем, че ДБ се представят еднакво добре по време на предизборната борба, често наблюдаваме при тях пропуски, неправилно провеждани кампании дори грешки. Техният електорат може да бъде подведен от една по-добра кампания на приблизително близка до тях идеологически формация, каквато е ПП. 

ПП пък вероятно ще се стреми да привлече тези хора, защото тя няма на какви структури да стъпи. Или сега ще вземе този електорат, или ще падне много надолу.

Може би интересите на двете формации се разминават. Може би биха постигнали един по-добър резултат заедно, но за трайното оцеляване на ПП всъщност е по-добре тя да се утвърждава като самостоятелна партия“, коментира политологът.

Сондажите сочат, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила

“Трябва да знаем, че ГЕРБ е със сравнително запазен електорален потенциал. Политическите опоненти на ГЕРБ всъщност не се представиха по-добре от тях, въпреки че имаха всички възможности за това, но очакванията на хората не са оправдани. Която и партия да е първа политическа сила, много трудно ще състави кабинет“, заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук