Антропологът д-р Мина Христова от БАН анализира ситуацията след разпускането на 48-ия парламент и назначаването на новото служебно правителство.

"В думите на президента Румен Радев звучи една известна повтаряемост спрямо множеството пъти, в които се е налагало да изрича тези думи в последните години.

Гордиевият възел на политическите актьори, които в момента ни представляваха в Народното събрание трябва да бъде разсечен, но това трябва да се случи отвътре.  Когато говорим за политическа воля, трябва да говорим за истинско желание.

Но вместо това виждаме доста сериозни проценти омраза, падане на нивото на политическия разговор. Неща, които не трябва да ни радват. Това не се случва само в последното Народно събрание, а и предните", каза тя в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Падането на капацитета на българската политика не трябва да бъде залог на тежките времена, големите кризи, сложността в създаването. Виждаме, че към момента не се очертава създаване на правителство, което е само от една политическа партия. Няма да се пестят партиите.

Ще започнат да се концентрират с усилията си да овладяват определени позиции и да ги затвърждават. Социологията не е точна наука, но всъщност много ясен знак се дава от обществеността в последните поне 2,5 г., че ние нямаме точен фаворит, който да представя цялата общественост и да защитава неговите интереси", добави тя 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук