Този парламент и предишните два ни показаха своята несъстоятелност. Това е топка, хвърлена в полето на парламентарно представените партии. Те нито са чисти, нито са честни, вероятно разбраха, че на това поле губят и започнаха да се заиграват с доброто и лошото, но това го има само в приказките.

В политиката има ясни принципи и правила, а когато не ги спазваш, трябва да се даде отговор на избирателите защо не си чист и честен, коментира пред Bulgaria ON AIR журналистът Валерия Велева. 

Тя отбеляза, че политиците, които се проявят, не получават наказание от избирателите, а им се позволява да продължават "да разиграват елементарни игри".

"Тежестта на партиите е в местната власт. Преговорите между "Продължаваме промяната" и ДБ за общо явяване на изборите - в политиката 2 и 2 не е 4. И да казват, че могат да бъдат първа политическа сила, на база на този парламент, и могат по тази логика да изпреварят ЕГРБ, е и много грешна постановка", заяви Велева.

Евентуална промяна в НС чак през есента прогнозира и политологът проф. Тодор Танев. Според него на предстоящия вот ще има още по-малко избиратели, в сравнения с последните избори. А след гласуването няма да има коалиция, която да направи стабилно мнозинство. 

"Да имаме търпението и разбирането, че каквото ще се случва, то ще е наесен. Партизанщината ще продължи на втори април, мъката ще продължи през лятото. Някой стои отзад, има някаква сила, за да се случва това. 

Разбира се, че има чужди сили, които работят в България, някои от десетилетия. Но чуждите сили не нагласят всички, по-голямата част от вината е местна. Далеч не всичко е режисирано от разни чужди посолства и шпиони", заяви Танев.

Политологът посочи като най-активен на политическата сцена лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, която докато е в самоизолация обикаля в провинцията и е близо до избирателите. По думите му в момента в изгодна позиция е президентът.

"Това че президентската власт в България не е добре формулирана в българската Конституция, може да бъде добре и ловко режисирано в ход от този, който знае какво да прави. Оказа се, че е достатъчно добър политик и преди местните избори няма да имаме сериозна промяна.

Ако всичко е мирно тихо и спокойно у нас, ноември трябва да имаме правителство", прогнозира проф. Танев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук