Предизборната кампания вече е започнала. Утре просто ще бъдат поставени някакви граници. Изказването на президента вчера е част от историята на противопоставяне между президента и премиера. Това коментира проф. Антоний Тодоров в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Според проф. Тодоров се е натрупало очакване за промяна. Протестите от лятото са доказателство за това.

„Ясно е, че в България дебат за политиката няма. Разделили сме се на фен клубове точно както във футбола. Става въпрос за двама души с много високо его, които заемат високи държавни позиции. Воюват не две институции, а двамата души, които ги заемат“, заяви неговият събеседник доц. Стойчо Стойчев.

Според проф. Тодоров самата конституционна уредба предполага конфликт и напрежение межди институцията на президентството и на изпълнителната власт. Той изрази мнение, че политиката не е шоу, а от нея зависи как ще живеем.

Доц. Стойчев каза, че не трябва да се прекрачва добрият той в противопоставянето между институциите: „Когато възникнат конфликти, трябва да търсим тяхното институционално разрешение.

През последната година видяхме, че се търсят опити конфликтите да не се решават институционално. В такава обстановка трябва да имаме помирител, а не обединител.“. Президентската институция вече не е център на баланс според Стойчев, а страна в конфликта.

Проф. Тодоров заяви, че залогът на тези избори е дали правителството ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. Той не изключи възможността следващият парламент да не може да формира правителство и да се стигне до нови избори.

Управлението на Борисов е показало, че под натиска на улицата може да се сменят министри, коментира доц. Стойчев: „Той се стремеше да отговаря на всякакви разнопосочни искания, търсейки баланс. В крайна сметка цената на изкарването на този мандат не е висока и това го доказват социологическите проучвания.“.