Ще бъде ли съставено правителство след изборите през април след толкова много скандали в 48-ото НС? Този въпрос коментираха пред Нова телевизия политолозите Андрей Райчев, Димитър Аврамов, Росен Стоянов и психологът Росен Йорданов.

"На политическия терен очевидно няма консенсус и няма очевиден лидер, който да може да води другите. Всички партии са в изолация една с друга. Партиите изглеждат като племена, които не могат да постигат консенсус", коментира Димитър Аврамов. 

„У нас има неспособност да се формира политическо мнозинство. Очевидно е, че избирателите не припознават никой. Недоверието е голямо. Съответно то се пренася вътре между политическите групи в парламента и не могат да се постигнат никакви консенсуси”, добави той. Димитър Аврамов.

„Не е възможно и този път да се състави кабинет. Политиците отразяват по-базово разделение на електората. Ние сме различни хора, затова в парламента се появяват различни политици, които не могат да се съвместят. Българският политически живот е твърдо и желязно и на смърт свързан с кражбата /.../, този корупционен дискурс довежда до това, че не виждаме какви са големите различия”, подчерта и Андрей Райчев.

"Има два вида хора - отвсякъде и от някъде. Проблемът е, че няма мнозинство. Едните са 600-700 хил. другите са около милион", добави той и предупреди, че политиците трябва да свикват, че така ще живеем. 

„Големият проблем е, че ще престане да ни бъде интересно да въртим едно и също и да говорим по едни и същи теми. Избирателите ще продължават да се демотивират до момента, в който продължаваме да говорим по един и същи начин за едни и същи неща. Именно защото няма да има никаква възможност за решаване на проблемите. В новия парламент ще е важно да се вършат глупости”, категоричен е и Росен Стоянов.

„По принцип българският политически живот се движи от страхове, тревожности и комплекси. От чувство за малоценност. Дори този меч, който се размахваше за тази корупция – това е толкова дребно. Много хора, при повечето изследвания, които са правени, са с корупционна нагласа и трябва да си дадем сметка за това. Докато не се научим да имаме достатъчна толерантност към различията – няма да успеем да се разберем”, посочи Росен Йорданов.

"В момента много от партиите така са нагнетили някои от собствените си избиратели, че няма да се учудя, ако някой реши просто да отиде да извърши някакъв атентат, да "отстреля" конкретните виновници за това, и всичко да цъфне", коментира той. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук