Различен втори президентски мандат на Румен Радев предвиждат водещи политолози, макар коренно променената политическа конюнктура, сблъсък с правителството е твърде възможен.

"Вторият мандат ще се различава съществено от първия мандат на президента Радев по простата причина, че политическата конюнктура в страната вече е неузнаваема спрямо 2016 година", заяви пред БГНЕС политологът Слави Василев.

"Това ще позволи на президента да изпълни своя втори мандат с още по-голямо съдържание, тъй като основната част и фокус на първия му мандат беше несъразмерната борба с Борисов и политическия елит на ГЕРБ и тази борба в крайна сметка доведе до новата власт.

Първият му мандат е изключително успешен, вторият ще бъде още по-съдържателен, тъй като президентът ще може да влияе, както видяхме по време на Консултативния съвет за национална сигурност", коментира Слави Василев.

Според него държавният глава ще влияе много по-смислено и по този начин ще изпълни конституционно вменената си роля да бъде надпартиен, балансьор, както и надпартиен гарант за суверенитета на нашата държава и на националната ни сигурност.

Политологът и университетски преподавател Христо Панчугов също изрази мнение, че вторият мандат на Радев ще се различава от предходния. Мнението му е, че разликата с първия му мандат е, че на дневен ред няма да стои неговото преизбиране като държавен глава.


Христо Панчугов и Слави Василев

"Надявам се това да отнеме малко от амбицията, която видяхме през последните няколко години. Най-вече, защото имаше лош ефект върху процесите в българската политика дотолкова, доколкото тази година беше подчинена изцяло на преизбирането на президента Румен Радев", обясни Панчугов. Той посочи, че вследствие на това редица належащи въпроси са били отложени до избирането на редовно правителство.

"Нито едно от служебните правителства не се занима с тези проблеми. Това в някаква степен ги изостри и ги направи много по-задълбочени, отколкото биха били, ако съответно по тях се работеше системно от началото на годината. Надявам се тази амбиция вече да отсъства и президентската институция да се фокусира върху това, върху което са ѝ правомощията по принцип", коментира Панчугов.

Той напомни за обещанието на президента Радев за проект на нова Конституция. "Той не само не посочи параметрите на неговия проект за Конституция, но все още отлага да го предостави за обществено обсъждане. Очакваме го с интерес и с особено внимание. Тема, към която трябва да се отнасяме малко по-отговорно от тук нататък", изтъкна политологът.

Запитан дали ще може президентът Радев да си позволи критика към новата власт, Слави Василев обърна внимание, че КСНС миналата седмица е показал, че президентът може да бъде и критичен и да насочва публичния дискурс по стратегически теми в нашето общество. "Вижда се моралният му авторитет от битката между него и Борисов, дава му една задкулисна сериозна тежест, сила и влияние, които смятам, че ще бъдат употребени за добри цели", заяви от своя страна Василев.

Той бе категоричен, че през втория мандат на Радев няма да има война между институциите. "Институциите ще работят много по-плавно и това ще бъде в интерес на гражданите и обществото", каза той.

Според Панчугов дали институциите ще водят война през втория президентски мандат зависи или не зависи до голяма степен от начина, по който ще подходят към комуникацията.

"Предният мандат на Румен Радев беше фокусиран не толкова върху война между институциите, а върху личния конфликт между президента и Бойко Борисов. От този личен конфликт не произлезе нито едно смислено институционално решение. Дори там, където президентът беше в правото си и налагаше вето по разумни причини, в момента, в който конфликтът и ветото отминеше, темата отпадаше от дневен ред.

Румен Радев не е продължил да преследва институционални цели по нито една от темите, които бяха обект на противопоставяне. Надявам се от тук нататък да видим една по-отговорна институция с ясен дневен ред и смислено желание за политическа промяна", заяви още Панчугов.

Според него войната между институциите не е толкова важна, а каква е крайната цел на едно бъдещо управление. По думите му обаче сблъсъкът между президентската институция и това правителство е неизбежен най-вече заради естествените процеси на еманципация.

"Ние виждаме няколко големи разминавания към момента. Едното, от които е пандемията. Второто е темата за Северна Македония. Дали това ще продължи като тенденция и как ще се развие - предстои да видим", заяви още Панчугов.

Политологът Христо Панчугов отговори на въпрос дали Румен Радев ще може да критикува новата власт. Той изрази мнение, че в правителството има откровено компромисни фигури.

"Реабилитацията на лица от близкото минало и на лица от управлението преди 2009 г., което остана в българската история като едно от най-корумпираните управления, са висящи въпроси. Те не са обект само на това дали президентът ще критикува правителството или не, те са обект на това как българското общество изобщо възприема и е възможно да контролира едно потенциално управление", уточни Панчугов.