Президентът на Полша Анджей Дуда призова световната общественост да извлече поуки от Втората световна война пред лицето на завръщащите се империалистически тенденции. Това предаде Дойче веле.

Призивът беше отправен в неделния ден във Варшава, при отбелязването на 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война.

"Дори в Европа наблюдаваме връщане на империалистическите тенденции - промяна на граници чрез употреба на сила, атаки срещу други държави, окупиране на територии", посочи Дуда, като след това спомена агресията на Русия срещу Грузия през 2008 г. и срещу Украйна през 2014 г.

В Полша започна церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

Той подчерта, че трябва ясно да се покаже, че всяка военна агресия ще срещне силен и категоричен отпор.

"Business as usual (следването на обичайния дневен ред - б. р.) и затварянето на очите не е рецепта за мир", заяви полският президент.

"Днес се променят граници, осъществява се окупация, има пленници, военни провокации.

Ние трябва да имаме решимост да не допуснем никога повече да се повтори драмата на Втората световна война, която преживя светът, защото тази отговорност стои пред нашите народи и пред народите на света - никога повече да няма въоръжени агресии", каза още Анджей Дуда.

По думите му, ако преди Втората световна война западният свят активно и решително се беше противопоставил на агресивните действия на Хитлер, тогава аншлусът на Австрия, окупацията на Чехословакия, преследванията на евреите в Германия можеше никога да не се случат.

Знаменателни думи произнесе и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който поиска прошка от Полша на полски език за нападението на нацистите срещу страната.

"Прекланям глава пред полските жертви на тиранията в Германия. И моля за прошка", заяви Щайнмайер.

Президентите на Полша и Германия откриха с минута мълчание церемониите за годишнината от началото на най-кървавия конфликт в човешката история. Около 6 милиона полски граждани са загинали по време на Втората световна война.

Трагичните събития за полския народ започват със секретния допълнителен протокол към германско-съветския Пакт за ненападение от август 1939 година, с който нацистка Германия и СССР де факто си поделят Полша и други части на Източна Европа.

Няколко дни след подписването му войските на Хитлер и на Сталин нахлуват в Полша. Подобно на нацистите, Съветският съюз започва етническо прочистване в своята част от окупираната Полша. Стотици хиляди поляци, включително много евреи, са депортирани в Сибир и Казахстан.

В мемориалните събития за отбелязването на 80-годишнината от войната взеха участие около 250 високопоставени гости, сред които близо 20 държавни лидери. Президентът на Русия Владимир Путин не беше поканен в полската столица. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени визитата си в Полша заради урагана "Дориан", който по думите му може да се окаже най-силният в историята.