Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира бюджета за здраве в студиото на "Плюс - минус" по Нова тв. Той анализира и трагедията с починалото 3-годишно момченце. 

Трябва да има безпристрастно разследване, но и в трите болници, едва ли вина имат директорите - коментира случая с починалото 3-годишно дете гостът в студиото.  

"Здравеопазването се строи от финансиране, структура и морално етични взаимоотношения между участниците в него. Няма единна информационна система за хоспитализацията и следене на броя легла. В националния рамков договор трябва да има надвишаване броя на леглата.

Тази мярка за ограничението им никога не е съществувала. Преди слагахме кушетки, ако не стигат местата, сега ако не стигат, не можем да приемаме пациентите. Така колегите не мислят за медицинската нецелесъобразност.

Лекарят носи отговорността върху себе си. Ако приеме пациента, задлъжнява болницата. Борбата с преразхода не трябва да минава през легла. Финансовия лимит не трябва да обърква лекаря. В такива случаи пациент трябва да се приеме, но трябва да има преразпределение в останалите дни от месеца. Когато лимитът е на ниво легла, трябва дежурният лекар да вземе решение.

В случая става въпрос за много бърза инфекция, комбинирана с тези недостатъци в системата. Крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница да няма спешен портал като в спешно отделение. Не да се наложи по два часа да се чака. С единна информационна система няма да се налага да се прилагат мерки за ограничения.

Те целят да се спестят пари. А тя не е толкова скъпа, поне 3-4 фирми в България са готови да я внедрят. Парите за бюджетите на отделните направления трябва да се използват за повишаване на цените на медицински дейности. Налага се рамково договаряне със Здравната каса. Изчислява се повишение на пътеката.

Системните промени доведоха до там, че болниците, за да съществуват, се опитваха да приемат все повече пациенти. Цените на пътеката трябва да са по-високи, а не да очакваме повече на брой пациенти. 

Връщам се на случая с педиатрите. Семействата трябва да имат достъп там, където ще ги приемат и точно там не трябва да се плащат потребителски такси. Лекарите може да не натоварват пациентите, но държавата трябва да поеме този разход още в следващия бюджет. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ