„Това е поредният вариант, поредният мутант, който беше наречен индийски, той е четвърти поред голям, който има значение по отношение на заразяването и разпространението на вируса“, посочи пред БНР проф. Радка Аргирова, вирусолог.

„Той съдържа в себе си три подварианта, а в сравнение с английския, южно-африканския, бразилския вариант заразяването с него става по-бързо, по-лесно се пренася, като колегите във Великобритания публикуваха информация, че се очаква да се увеличат хоспитализациите. 


Увеличено е разпространението, но не може да се каже, че е увеличена смъртността, нещо повече – болестта протича по-леко, не протича по-тежко“, заяви още проф. Аргирова.

Тя поясни, че не може да се сме сигурни, че само едни българин е с индийския вариант. А това, че чак след два месеца разбираме за това, тя посочва, че не е изненадана, тъй като до Англия се ходи много често, но: 

Хубаво беше по-рано да знаем за случая, това е много дълъг период, би трябвало колегите, щом са се усъмнили, веднага да направят секвениране, това отнема до пет дни, още повече при пациент с първа игла ваксина да възникне заболяване и то не първите дни след имунизацията, за да помислим, че преди това е бил вече заразен, а месеци след това, което навежда мисълта за нов щам“, изтъкна проф. Аргирова.

„Заразеният е прекарал леко болестта, като причина за това може да е, че вече е имал първа доза ваксина, защото вече има експериментално изследване на възможностите на антителата от известните досега ваксини – четирите, оказва се, че всички те генерират антитела срещу индийския вариант“, съобщи още проф. Аргирова.