"Характеризирането на щамовете отнема 2 месеца. Британският вариант беше засечен през ноември от проба взета през септември. Това е нещо нормално и няма нищо стряскащо сега с индийския щам". С тези думи доц. д-р Любомира Гломб успокои българското население, след като стана ясно за наличието на индийския щам в България.  

"Нашите лаборатории са подготвени да хващат новите варианти. Изпращането на проби в Европа се случва, когато има огромно количество и ние не смогваме. Нашият капацитет е 200 броя и когато се надвиши се пращат в Европа на случаен принцип. Това е проба, която е установена в Плевен, че е позитивна. Но в чужда лоборатория е установен кой е варианта, но ние нищо не сме пропуснали", категорична е тя. 

"По никакви симптоми не можем да открием, че става въпрос за делта варианта. Няма променена клинична картина. В никакъв случай не става въпрос за по-тежко боледуване, но е по-заразен. Смъртността не е по-голяма при индийския вариант. 

Има нещо хубавов това, че България не участва в световното по футбол, защото нямаме агитки по стадионите. Но няма да се изненадам, ако дойде тази вълна и у нас, но сме се научили да се пазим и не трябва да се паникьосваме. 

В момента върлува британският вариант, има един случай на индийския вариант и досега не са доказани други. Вариантът е може би някъде тук, пробите продължават да се обработват. Няма как това момче от Плевен да е донесло този вариант, след като не е излизал извън пределите на България. Ние сме насреща и работим с пълна сила", допълва вирусологът.