В България има почти 100 000 търговски организации. Спекулата не е само при крайните търговци. Трябва да се преразгледа цялата верига от производството, а преди това – от суровините и енергията, за да се стигне до крайния купувач.

Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС и ВУЗФ, пише "Фокус“.

По думите му спекула се наблюдава не само при големите търговски вериги, но и при производителите.

"Те по един или друг начин, независимо от нулевото или намалено ДДС и цени на електроенергията, в момента предоставят като първоначални цени, след това от производителя минават през някои търговци на едро, които също генерират предприемаческа печалба“, посочи той.

Един от основните проблеми в икономиката и селското стопанство у нас според икономиста е липсата на ясна държавна политика. От европейските и държавни субсидии са се възползвали по-малко от 15% от бенефициентите.

В момента се произвеждат предимно пшеница, царевица и лавандула, посочи проф. Дуранкев.

Според него ефективна мярка би била таван върху рентабилностите по цялата верига на производство, не само за големите търговски обекти.

"А защо не и таван върху максималните заплати? Защото 200 000 лева месечна заплата изглежда като много яка спекула и милиони бонуси в края на годината също изглеждат като силна спекула, а да не забравяме, че такива заплати се начисляват в себестойностите, а не в рентабилностите“, поясни проф. Дуранкев.

Таван на цените на хранителните стоки е неприемлива мярка в условията на пазарна икономика, заяви икономистът.

"Могат да направят някои неща, като например въвеждане на т.нар. "индикативни цени“.

Това означава, че ако едно нещо струва 1 лев в Германия, Великобритания или Румъния, а в България – 2 лева, препоръчваме, уважаеми производители и търговци, да преразгледате цените и ви препоръчваме даденото нещо да струва 1 лев“, поясни проф. Дуранкев.

Цените ще продължават да нарастват, но икономиката ще продължи да функционира.

Очакванията на експерта са за 1% икономически растеж при съвременните условия. "Но ако погледнем малко по-далече в бъдещето, най-големият интерес на Европейския съюз и България е размразяване на тази нова Студена война, която се води, защото тя може да има много по-тежки последици“, допълни той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук