"Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел, извън Близкия изток и дойде в Западна Европа, в САЩ. Той проникна в университетите, в гражданското общество, стана силна мотивация за активизирането на определени слоеве. Ще окаже влияние и върху европейските избори".

Така проф. Владимир Чуков, арабист и университетски преподавател, коментира пред БНР нестихващия конфликт между Израел и Хамас.

Той коментира новината за искането на прокурора от Международния наказателен съд Карим Хан да бъдат издадени заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и висши лидери на организацията Хамас по подозрение във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Проф. Чуков анализира и друга новина, свързана с конфликта в Близкия изток - че Ирландия, Испания и Норвегия са готови да признаят палестинската държава.

"И двете събития не са изненада. Американската страна обвинява Карим Хан, че чрез тези свои действия проваля постигането на примирие в Близкия изток.

Трите държави правят това признание в определен исторически контекст.

Става въпрос и за натиск върху Израел да прекрати конфликта.

Ние признахме държавата Палестина още през 1988 година. Вече 140 държави по света признават независимостта й.

Тези две събития наливат масло в огъня и не дават необходимото за една крехка форма на примирие, която е необходима, за да се стигне до нещо по-трайно," обясни арабистът.

Няма алтернатива на формулата за двете държави, добави проф. Чуков.

"Тя беше предложена от ЕС още през 1982 година. Много са обстоятелствата, които сочат, че траен мир може да бъде установен по този начин. Но не съм оптимист, че в кратко време ще се стигне до установяването им," смята той.

В Израел няма консенсус какво точно ще се прави с ивицата Газа, обясни експертът. "Разногласията в лагера на управляващите са силни".

Той коментира и ситуацията в Иран след смъртта на президента.

"Колкото по-бързо режимът успее да запълни вакуума, толкова вероятността да оцелее е по-голяма. Да видим и кои ще са лицата, които ще бъдат допуснати да се състезават за президентския пост," обобщи проф. Владимир Чуков.