Путин е в момента играч вабанк - той просто се стреми да запази това, което има. Разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус е по молба на Лукашенко. Това обаче не са стратегически оръжия, трябва да правим разлика.

Това каза за "Твоят ден" експертът по сигурността и бивш дипломат проф. Боян Чуков.

По думите му стратегическите са междуконтиненталните ракети, които могат да носят боен заряд на други континенти, а тактическите имат ограничено действие, използват се на терен.

"Идеята е, че визията на Русия е в региона, а не нападение срещу Лондон и Вашингтон. Така се гарантира режима на Лукашенко.  Ако в Беларус имаше честни избори, той щеше да е история.

Тезата е, че се очаква юни месец Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Идеята е да се направи група от шест държави - трите прибалтийски, Полша, Румъния, Украйна, те да подадат ръка на Беларус, за да не бъде руска, а европейска", заяви той.

Според него държавите, които притежават ядрено оръжие, много малко вероятно ще бъдат нападнати. "Това е презумпцията на Путин, поставяйки оръжие в Беларус. Да я остави в свое владение. Той би направил огромна грешка, ако реши да използва ядрено оръжие", посочи Чуков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук