Промените в изборния кодекс влязоха за обсъждане в Народното събрание. Дебатите продължиха 4 часа и преминаха оспорвано. Депутатите успяха да гласуват само наименованието на законопроекта. Обсъждането е насочено за утре.

Парламентарно представените партии са не са се концентрирали върху най-важния въпрос на изборния процес, обясни пред БНР проф. Тодор Галунов.

„Те обсъждат дали да се избере хартиената бюлетина или машинното гласуване, а по-важно е как гражданите да бъдат привлечени към изборния процес. Трябва да се помисли за гласуване, което да съчетае мажоритарния вот със справедливо пропорционално разпределение, както и дали да не се прекрати порочната практика едно лице да бъде водач в два изборни района. Песимизмът на гражданите ще се засилва.“.

Ако вървим така, ние се отдалечаваме все повече от формирането на стабилен кабинет, отбеляза още политологът.

„Омразата се настанява се по-трайно в политическия живот. На този фон забавянето на мандатите е безсмислено. Няма смисъл да се разтяга излишно и да се извършват действия, който са близки до понятието „нарушение на Конституцията“.

Ако българският политически елит можеше да се разбере за правителство, той щеше да го направи. Прекалено много надежди се стовариха върху евентуален редовен кабинет. На него се гледа като на нещо, което ще реши всички проблеми на държавата, което не е така.

Парламентарните ни партии не намират начин да работят в рамките на някакъв политически консенсус“.

Идеята, че ще трябва да има прегрупиране на парламентарното пространство е заела мислите на голяма част от политическите елитите, обясни той.

Разтягането на конституцията трябва да приключи, убеден е професор Галунов.

„Имаме нормална парламентарна република и не може изкуствено да създаваме нови форми, които са близки до понятието „президентска република“, но не съвсем. В президентската република има ясни правила и действащ парламент“.

Компромис е направен при предишния вариант на изборния кодекс, посочи той.

„В секции с по-малко от 300 човека се гласува на хартия. Това е компромисът. Вероятно вървим към вариант, при който ще се даде възможност на гражданите да избират дали да гласуват на хартия, или на машина, но това може да затрудни броенето и изчисляването на изборните резултати.

Другият компромис може да се появи по отношение на район „Чужбина“. Гласовете от чужбина не отиват в конкретни райони, а влияят общо върху разпределението на мандатите. Там трудно се правят кампании и не може да се реши нито един от проблемите на българското законодателство“.

Политологът не очаква резултат от първия мандат.

„Вторият също ще бъде безрезултатен. По-вероятно  е да се премине към трети. Той ще бъде етикетиран като „правителство на националната отговорност“ или като програмен кабинет, а не като коалиция“.

Българският политически елит е позабравил отговорността към обществото и се е увлякъл в дребни сметки, смята проф. Галунов.

Към момента всичко върви към предсрочни избори, заключи той.