Да се променят изборните правила е една малко тъжна прктика в България. Трябва да различаваме промяна от промяна. В препоръките на Венецианската комисия се визира да не правим фундаментални промени в Изборния кодекс.

Това заяви председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Промените, които се правят в последния момент са периферни", увери той.

"Резолюцията е едно тежко юридическо недоносче. Това е документ, който претендира юридически цели. В него се отправя призив за нарушаване на Конституцията.

Те ни призовават да приемем Истанбулската конвенция. Не може да се тръгва с призив за нарушаване на закона и да ни караш да променяме закони", коментира математикът. 

По думите му европейските текстове са откровено глупави. В Европа такова чудо като машинно гласуване няма, категоричен е проф. Константинов.

„Това, което се случва в България е отвратително. Тук всеки скача срещу Изборния процес и доверието е сведено до минимум“, обяви той.

Хората, които са изпратени в изборните комисии не си вършат работата. Какво повече да направи Българската държава. Грешките, които се правят не касаят изборния резултат, категоричен бе той.

Проф. Константинов отчете, че в България всеки псува Изборния процес, защото не може да признае изборния си провал. Той призова да сме максимално обективни.

„ГЕРБ се вкараха сами в капана с машините. Нека си отговорят защо в Европа не се гласува така, а в Германия с решение на КС забраниха подобно гласуване. Аз говоря само с факти. В Европа има 700 милиона избиратели, от тях 500 гласуват с хартиени бюлетини.

Запитайте се защо. Има държави, в които от 100 години се гласува по пощата. Холандия ги махнаха, защото няма тайна на вота", разясни той.

През четирите пъти, в кито ГЕРБ е победила, партията не е организирала изборите, припомни Михаил Константинов.