Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур. Идеята дойде от премиера и лидер на партията Бойко Борисов в безпрецедентно видеообръщение към нацията, с което той призова да се приеме нова конституция, съобщава "Флагман".

Депутатите от правната комисия днес гледат на второ четене поправките в Изборния кодекс.

Борисов обяви исторически важните решения, които е взел ВИДЕО 

Христиан Митев от НФСБ (парламентарната група на „Обединени патриоти“) обясни, че мажоритарен избор на 200 от 400-те велики депутати в един тур облагодателства големите партии за сметка на малките.

Подобно мнение изрази и Ваня Нушева – експерт от сдружението „Прозрачност без граници“, както и Крум Зарков от БСП. 

От партия ВМРО-БНД ("Обединени патриоти") още преди дни обявиха, че не подкрепят половината депутати от ВНС да се излъчват с мажоритарен вот. Те се позоваха на текст от Конституцията, според който депутатите от Великото Народно събрание се избират по общия ред.

В крайна сметка днес предложението на Борисов бе подкрепено от 9 депутати от правната комисия – само от ГЕРБ, 9 бяха „против“, а 2-ма - „въздържал се“. Така то бе отхвърлено. 

Комисията обаче одобри изборите за парламент да се провеждат и с машини, и с хартиени бюлетини. Това стана с гласовете на депутати от управляващите формации - ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От БСП предложиха да може да се гласува само машинно в секции с над 300 избиратели, но това бе отхвърлено. 

Заседанието на комисията започна с малък скандал. Крум Зарков от БСП протестира, че не са допуснати представители на неправителствения сектор. Председателят на Комисията Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че това било свързано с мерките срещу коронавируса. Тя обясни и че заседанието може да се гледа онлайн. 

Същевременно групичка от "Демократична България" спретна малък протест до сградата на парламента. Викове "оставка" и освирквания озвучиха заседанието, което наложи прозорците да бъдат затворени. 

Стана ясно, че не е била допусната и Мая Манолова - основен идеолог на действащия Изборен кодекс и лидер на сдружението "Изправи се.бг", около което се оформя нова политическа коалиция за предстоящите парламентарни избори. 

Окончателното решение за промените в Изборния кодекс трябва да вземе Народното събрание на пленарно заседание - това се очаква да се случи още тази седмица.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ