Шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов направи интересен коментар пред Антон Хекимян по bTV за това, че в изборния ден в София различни агенции говориха за разлика от 13 до 15 процента между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, а в крайна сметка официалните данни показаха, че ги делят 4-5 процента.

"Това беше изключителен феномен, който ще влезе в учебниците. Моята лична хипотеза е, че част от хората, които бяха гласували за г-жа Манолова, ги беше срам да кажат. Защото те бяха десни избиратели, и са казали, че са гласували за Фандъкова. Защото вижте - тези, които бяха разпитвани на "екзит пола", те са от същите секции, в които се преброиха протоколите", сподели експертът.  


Проф. Константинов разби мистерията с 15% недействителни гласове, ето откъде са се появили

"Тоест, когато преброихме гласовете, които те са пуснали, те дадоха разлика 5 на 100, което е истинската разлика", посочи още той. 

"Когато обаче са ги питали анкетьорите, те казаха разлика от порядъка на 10-12 процента, някъде и повече проценти. Човек не смее пред себе си да каже за кой е гласувал. Социолозите го нарекоха "непрестижен вот", обясни Константинов. 

Както понякога БСП рязко си вдига резултата в сравнение с предизборните гласове. Защото който иска да гласува за БСП го е срам. Това се наблюдаваше много пъти в историята. Крайно време е българите да се отърсят  от тези емоции и да бъдат честни пред себе си", заяви той в ефира на bTV.