Напоследък регистрираме рекорди в броя на случаите на Ковид-19 у нас. Как се стигна дотук?

Нови данни: Експлозия от над 1000 заразени в София за 24 часа, а 1/3 от починалите в страната са...

"Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на училищата.

Науката е категорична. Ние трябва да се отнасяме с уважение към нея, не да се държим като хора, които са обладани от ефекта на Дънинг-Крюгер.

Базирайки се на тези факти, ние в момента консумираме това минимум 25% увеличение на разпространението на болестта от отварянето на училищата.

Училищата са много важен фактор и ние това го очаквахме. Израел например обявиха втория по важност фактор по разпространение на инфекцията", коментира пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му числата на заразените ученици и учители са много по-големи от официалната статистика.

"В момента според официалните данни в България има около 500 учители и 500 ученици, които са засегнати от инфекцията. Категоричен съм, че тези цифри са нереални. Категоричен съм, че числата са много по-високи - двойно или тройно.

Според мен главният фактор в момента е това. Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество", заяви ученият, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Специалистът обясни, че в началото на пандемията затварянето е било полезна мярка, но огромен проблем продължава да бъде скептизицмът на българите.

"В началото локдаунът помогна, беше необходим, защото системата не беше подготвена. Ние не знаехме какво ще се случи.

Сега нещата са различни, доста неща се промениха. Например промени се нивото на смъртност. Сега смъртността е много по-ниска. Това е така, защото протоколите са по-добри.

Промениха се моделите на лечение в интензивните звена. Напреднахме много в знанието си. Напреднахме много и в отношението си към терапевтичните протоколи.

Не се промени обаче отношението ни към пандемията. Огромната част от българите не искат да повярват, че това ни се случва. Много хора се чудят - това грип ли е или не. Моята практика показва, че става въпрос за един по-патогенен, по-агресивен от грипа вирус", категоричен бе експертът.

По думите му в Европа по време на обичания есенно-зимен сезон около 500 000 души са заразените. От тях загиват 50-60 хиляди.

"Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа", подчерта проф. Костов.