Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за пандемията и войната за 11 юни 2022 г. Естествено той не подмина и темата за войната в Украйна, като коментира офанзивата и контраофанзивата на двете сили.

Ето какво пише математикът:

"В следващите 10-на дни имам доста работа, затова информациите ще бъдат кратки, а в някои дни може и да ги няма.

Най-напред: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Някои мърмолят, че било еднообразно. Такива са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Ковид-кризата е смазана в България. И така ще си остане до средата на юли, ако не си внесете нещо отвън. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. Гледате какво става в Гърция. Над 4000 нови случая вчера. Над 10 пъти повече на 100 000 души население отколкото тук. Внимавайте, като ходите на море там. В Германия - 15 пъти повече нови случаи на 100 000 население. В Португалия - още по зле. Модифицираният Омикрон си бушува.

Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте. Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО.

Модифицираният Омикрон беше спрян в България. Изобщо не му бе позволено да се развихри. Затова сега сме в "Синьо лято", а не в друг сценарий. Пазете "Синьо лято".

Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 27. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 73 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Ковид-кризата е прегазена. Модифицираният Омшкрон е в миша дупка. Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава

да се свива. Сценарият "Синьо лято" е непоклатим.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.05

София-град - 0.07

Пловдив - 0.05

Бургас - 0.04

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.08

Кърджали - 0.02

Смолян - 0.05

Хасково - 0.06

Ямбол - 0.05

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 20 пъти под критичната стойност.

20 ПЪТИ!!!! Ето ви доказателството, че за момента модифицираният Омикрон у нас е в мишата дупка.

Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 73 дни.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 50 пъти под критичната стойност, Бургас - 25 пъти под критичната стойност.

Стойността за Добрич е 0.02. И тук над 50 пъти под критичната стойност.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите.

Време за плаж. Непоклатимостта на сценария "Синьо лято" гарантира спокойна почивка на тези, които вече са на плажа.

За сведение - индексите в още няколко области

Разград - 0.01

Русе - 0.02

Силистра- 0.03

Сливен - 0.04

София-област - 0.02

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност.

Гледаме - Разград - 100 пъти под критичната стойност, Русе и София-област - 50 пъти под критичната стойност.

Модифицираният Омикрон в България е наврян дълбоко в мишата дупка.

Не само по морето, но и във вътрешността на страната обстановката е спокойна.

Дръжте ситуацията така и ще си въртите синджирчето на пръста цяло лято.

НАЛИ ВИЖДАТЕ КАК СЕ КОНТРОЛИРА СТАБИЛНОСТ НА СЦЕНАРИЙ. СЪС СТОТИЦИ ИНДЕКСИ. А МРЪДНЕ НЯКОЙ ИНДЕКС НАГОРЕ, ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ВИДНАГА ЗНАЕ КЪДЕ И ЗАЩО И Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕ МЕРКИ ЗА БАСТИСВАНЕ НА ОПАСНОСТТА. ЕЙ ТАКА СТАВА. КАКТО ВИЖДАТЕ - И В НАШАТА ДЪРЖАВА СОЦИАЛНИ СИСТЕМИ МОГАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ШВЕЙЦАРСКИ ЧАСОВНИК. КАКВО БЕШЕ:

...ДА УПРАВЛЯВАШ МНОГО ХОРА Е КАТО ДА УПРАВЛЯВАШ МАЛКО ХОРА. ТО Е ВЪПРОС НА ОРГАНИЗАЦИЯ...

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. Доста десетки пъти. И продължава да спада.

Ама скучно било, ама еднообразно било. Модифицираният Омикрон е набит в мишата дупка и зловещият професор следи да не мърда оттам. Скука е, да.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава. Но бавно. Дните с двуцифрено число починали силно намаляха. Очаква се да се разредят още. Полека ще почне да расте и броят на дните, когато няма да има починали от К-19.

Сценарият "Синьо лято" е непоклатим. Докато го държите в непоклатимо състояние, няма да имате проблеми с Ковида.

6. Заключение от проверката - и днес, 73 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е добре угасено.

Работи ли планът за изтикване на действието на модифицирания Омикрон към по-топлите месеци и блокирането му със спиране на дифузното разпространение.

Работи ли? - да, сработи на 100%.

Прогноза

- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи.

7. Днес - хайде без карта. На картата на риска всичко е в зелената зона. Това се очаква да продължи.

Може да ви е скучно с тази информация, но ви е спокойно. Знаете, че редиците от числа, които ви казвам, захранват защитната система на обществото ни срещу Ковида. Област по област. А някъде Омикронът се опита да си помисли да прави нещо, веднага ще бъде локализирано какво се опитва да си мисли да прави. Системите за ранно предупреждение работят без засечка. Приятна почивка!

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология.

Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Ако има гледна точка тук, то тя е тази на Бисмарк.

Иначе казано - националният интерес.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Сражението за краматорската дъга полека идва към кулминацията си - битката за Славянск - Краматорската агломерация. Преди да се стигне до Славянск, руската армия трябва да мине през две линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка - Райгородок и след това линията Новониколаевка - Глубокоя Макатиха - Селезньовка. Когато прочетете, че тая последната линия е паднала, да знаете, че започва щурмът на Славянск.

Никак няма да е лесно това. Има две украински дивизии насреща. Разпарчетосването на дивизия става с много тежка артилерия, която трябва да бъде доставена там. Това си е логистичен проблем - прехвърляне на тежка техника през река Северски Донец. Налице е плацдарм при Татяновка и Пришиб. Ако руската армия съумее да го разшири, което се опитва да направи, тогава техниката ще бъде прехвърлена за 7 до 10 дни.

Ще разберете, че това е станало когато започне атаката срещу първата от горните две линии. Особено следете какво става при Новониколаевка? Защо? Защото там руската армия вече е на другия бряг на реката и може да напредне към Славянск от северозапад, заобикаляйки горните две отбранителни линии.

Северодонецк - Лисичанск

Руснаците превзеха летището на Северодонецк и атакуват Сиротино. Така плътно ще излязат на река Северски Донецк срещу Лисичанск. Заводът Азот е блокиран. Пътят за отстъпление по моста в северната част на Северодонецк е под обстрел от руската армия. Днес няма да ви пиша за курбанясване. Гледайте какво има да става. Сградата на украинската администрация на Луганска област е в ръцете на руснаците.

Това е положението днес. Реката пречи на руснаците да започнат щурм на Лисичанск. Всички пътища към него са под обстрел, украинската логистика е силно затруднена. Това винаги има последствия, които почват да се проявяват след две седмици, когато наличните боеприпаси почнат да свършват.

Украинските контраофанзиви.

Контраофанзива в Североденцк - спомина се. Въпросът сега е какви загуби ще претърпи украинската армия там и ще успее ли изобща да евакуира някакви части към Лисичанск.

Контраофанзива около Харков - да чувате нещо за нея?

Харков пак е в обсега на руската артилерия и е обстрелван методично. Знаете - там ще стане по-горещо след като завърши сражението за Краматорската дъга.

Контраофанзива около Херсон - спомина се, но украинците могат да пробват пак. Между другото, те непрекъснато пробват и непрекъснато нищо не се получава. Броячът на загубите в жива сила и техника обаче се върти. Знаете мнението ми - така се прахосва техника и боеприпаси, че се и губят и войници. А запасите от тия работи не са безкрайни.

От Пентагона вече пищят, че украинците за ден изразходват мунициии, които по план трябва да се изразходват за 10 дни. Старите съветски муниции свършват, украинската техника трудно работи с муниции по натовски стандарт. Българският износ на оръжие за Полша и други страни ще процъфтява, но факт е, че логистиката почва да куца от украинска страна. Руснаците муниции имат, тях да не ги мислим.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам.

Както ви обещах, спирам да цитирам ОНЯ ЧОВЕК, от 20-ти юни нататък съм ви нагласил други интересни неща.

Без Бисмарк обаче не може. той ни помага да разберем по-добре войната, политиката и Европа. Ето днешния цитат:

...Открих, че нищо не заблуждава толкова противниците ви, колкото ако им казвате истината...

Така е. В свят, където 90% от това, което се казва, е лъжа, истината на автомат минава за най-голямата лъжа. Тъй, че истината е страшно оръжие за заблуда. Хайде сега малко неразбираемо.

Закон на Витанов

Истината е репелер, който ви помага да набутате противника в удобен за вас атрактор.

Коментари по това няма да правя, кой разбрал, разбрал.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас"